Skip to main content
Actueel

Optimaliseer Plantgroei met gebruik van deze handige tools

Het is van cruciaal belang, om de klimaatomstandigheden rondom het gewas te optimaliseren. Een belangrijke parameter hierbij is licht. Hiervoor hebben we twee calculators gemaakt. De DLI-calculator en de Lux naar PAR calculator. De DLI calculator, geeft de totale hoeveelheid licht aan die planten ontvangen gedurende een dag, terwijl PAR de hoeveelheid licht aangeeft die planten kunnen gebruiken voor fotosynthese. Van oorsprong werd door telers gemeten in Lux, wat we tegenwoordig niet meer doen. Later in dit artikel leggen we uit waarom het meten van Lux een no-go is.

DLI-calculator: optimale lichtniveaus berekenen

DLI is een kritieke parameter, omdat het de basis vormt voor het bepalen van de lichtbehoeften van gewassen. Verschillende gewassen hebben verschillende DLI-eisen, afhankelijk van hun soort en groeistadium, teeltechniek en andere omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld tempratuur en Co2. Door de DLI te begrijpen en te beheersen, kunnen telers de groeiomstandigheden voor hun gewassen optimaliseren en de opbrengsten maximaliseren.

De DLI-calculator helpt telers bij het berekenen van de benodigde DLI-waarden voor hun gewassen. De calculator neemt de volgende factoren in aanmerking:

 

    • Het aantal micromol PAR in micromol/m2/s
    • Het aantal belichtingsuren per dag

Door deze gegevens in te voeren, kunnen telers bepalen of hun gewassen de adequate lichtniveaus ontvangen. De calculator biedt ook flexibiliteit, omdat telers het aantal belichtingsuren  of het aantal micromol PAR kunnen invoeren dat ze willen bereiken. Naast de lichtniveaus is het ook belangrijk rekening te houden met de relatie tussen de intensiteit en de duur van het licht. Deze laatste is vaak een grote uitdaging voor telers. Bij Ledgnd hebben we en team aan licht-specialisten en plantfysiologen die telers daarbij kunnen ondersteunen.

Lux naar PAR-calculator: voor altijd af van de term lux

Lux is een maateenheid voor de helderheid van licht, zoals het door het menselijk oog wordt waargenomen. PAR is daarentegen specifiek gericht op het meten van de lichtintensiteit die door planten wordt gebruikt voor fotosynthese.

De lux naar PAR-calculator maakt het mogelijk om luxwaarden in de kas om te rekenen naar PAR-waarden. Heb je dus afgelopen jaar een LUX meter gehad, of heb je nog een lichtplan liggen wat in lux is berekend? Vul deze waarde dan in, vul aan of het gemeten is onder Son-T of dat er daglicht gemeten is en de PAR waarde wordt berekend.

Waarom we nu enkel nog meten in PAR licht, heeft te maken met de kleuren die we hedendaags toedienen met LED in de kas. Zoals eerder benoemd zien wij als mensen licht in lux, en zien wij voornamelijk een combinatie van de kleuren rood, groen en blauw wat er voor ons wit uitziet. Een plant daarentegen neemt de kleuren rood en blauw voornamelijk op en neemt maar ongeveer 20% op van het groene licht. Vandaar dat de lux waarde onder LED gemeten met weinig groen, een stuk lager uit zal komen, als dat je een PAR meter hieronder zou zetten aangezien die de hoeveelheid licht weergeeft waar de fotosynthese van het gewas door wordt geactiveerd.

Conclusie

Licht is een belangrijke parameter voor het optimaliseren van de lichtomstandigheden in de glastuinbouw. De DLI-calculator en de Lux naar PAR-calculator zijn handige tools die telers kunnen helpen bij het begrijpen en beheren van deze parameters.

Lux naar μmol (PAR)

In deze calculator kan je je huidige LUX waardes in de kas omzetten naar PAR.

DLI Calculator (PPFD naar DLI)

In deze calculator kan je de huidige DLI-waardes uitrekenen van je huidige assimilatieverlichting.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.