5 meest gebruikte sensoren in de glastuinbouw
De glastuinbouw heeft de afgelopen jaren een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt, met name door de toepassing van sensoren in de kas. Deze sensoren stellen telers in staat om de groeiomstandigheden voor hun gewassen nauwkeurig te monitoren en te optimaliseren. Tijdens gesprekken met telers krijgen we vaak de vraag welke sensoren het meest geschikt zijn. Deze vraag is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt gaan optimaliseren en welk doel je wilt bereiken. Daarom heb ik in dit blog artikel de vijf meest gebruikte sensoren in de kas op een rij gezet.
In dit artikel bespreken we de volgende sensoren:
- PAR-sensor
- T/RV-sensor
- Netto-stralingsmeter
- Bodemvochtsensor
- CO2-sensor
PAR-sensor
De PAR-sensor (Photosynthetically Active Radiation) is onmisbaar in de kas. Deze sensor meet de hoeveelheid licht die beschikbaar is voor fotosynthese, het proces waarbij planten licht omzetten in energie voor groei. PAR wordt gemeten in het golflengtegebied van 400-700 nanometer, het gedeelte van het lichtspectrum dat mensen met het blote oog kunnen zien en bruikbaar is voor planten voor fotosynthese.
Installatie PAR-sensor
Door PAR-sensoren in de kas te plaatsen, kun je de lichtverdeling optimaliseren. Installeer de sensor op een stevige constructie en zorg dat de PAR-sensor waterpas staat. Voor een optimaal meetresultaat moet de sensor regelmatig schoongemaakt worden.
Analyseren data afkomstig van de PAR-sensor
Na het verzamelen en analyseren van de data krijg je een compleet beeld van de lichtverdeling in de kas. Te weinig licht kan leiden tot zwakke groei, terwijl te veel licht energie verspilt en zelfs schadelijk kan zijn voor sommige gewassen. Je kunt dan zelf beslissen of je wilt schermen, extra belichten of de lichtintensiteit aanpassen.
Met de data afkomstig van PAR-sensoren kun je:
- Beslissen wanneer aanvullende belichting nodig is
- De lichtintensiteit aanpassen aan de groeifase van het gewas
- Energiekosten verlagen door efficiënter gebruik van LED-verlichting
Lees meer op de uitgebreide kennispagina van de PAR-sensor.
T/RV-sensor
De T/RV-sensor combineert twee metingen: temperatuur (T) en relatieve vochtigheid (RV).
– Temperatuur (T) registreert de luchttemperatuur in graden Celsius (°C)
– Relatieve Luchtvochtigheid (RV) geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht aanwezig is ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij die temperatuur kan bevatten.
Installatie T/RV-sensor
Je kunt de T/RV-sensor het beste op dezelfde hoogte plaatsen als de hoogste bladeren. Plaats je ze dieper tussen het gewas in, dan kan dit zorgen voor een ander beeld. Heb je één sensor, plaats deze dan midden in de kas of afdeling. Bij het gebruik van meerdere sensoren plaats je de sensoren verdeeld door de hele kas.
Analyseren data afkomstig van de T/RV-sensor
Temperatuur beïnvloedt de snelheid van biochemische reacties in planten. Elke plant heeft een optimaal temperatuurbereik voor groei. Te hoge temperaturen kan leiden tot stress, verminderde opbrengst en hogere respiratie van de plant. De plant gaat dan meer suikers gebruiken alleen voor het onderhoud en zo blijft er minder voor groei over. Lagere temperaturen doen de groei van de plant vaak vertragen.
De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben een enorme invloed op de groei van je gewas, fotosynthese, verdamping en het risico op ziekten.
Relatieve vochtigheid is belangrijk voor de verdamping van water door planten (transpiratie). Een te hoge luchtvochtigheid kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en het risico op schimmelziekten verhogen. Te lage luchtvochtigheid kan weer leiden tot uitdroging van de plant.
Met de T/RV-sensoren kun je:
- Verschillende factoren berekenen zoals: VPD, VD, AV en dauwpunttempreratuur
- Het kasklimaat nauwkeurig reguleren
- Energiekosten verlagen door efficiënter te verwarmen en te ventileren
- Het risico op ziekten verminderen door een optimale luchtvochtigheid te handhaven
Lees meer op de uitgebreide kennispagina van de T/RV-sensor.
Netto-stralingsmeter
De netto-stralingsmeter is een sensor die de balans meet tussen de inkomende en uitgaande straling in een kas. Het gaat hierbij om zowel licht als infraroodstraling (warmte). Met de netto-stralingsmeter meet je dus het verschil tussen de straling die de kas binnenkomt (bijvoorbeeld zon of LED-verlichting) en de straling die de kas verlaat, bijvoorbeeld door wat het gewas uitstraalt.
Installatie netto-stralingsmeter
Installeer de netto-stralingsmeter boven het bladerdek en zorg dat de meter waterpas staat voor zo nauwkeurig mogelijke metingen. Vaak is er een waterpas in de netto-stralingsmeter geïntegreerd om de installatie makkelijker te maken. Veel stralingsmeters hebben een speciale coating die vuilafstotend is, toch is het aan te bevelen om de sensor regelmatig schoon te maken.
Analyseren van de data afkomstig van de netto-stralingsmeter
Door de netto straling te meten en te analyseren kun je het energieverbruik in je kas verminderen door het schermen, belichten en verwarmen/koelen af te stemmen op de netto straling die de kas binnenkomt of uitgaat.
Met de netto-stralingsmeter kun je:
- Energieverbruik optimaliseren door te bepalen wanneer je moet schermen om oververhitting te voorkomen
- Gewasgroei verbeteren door de lichtintensiteit en -kwaliteit te monitoren
- Klimaatbeheersing verbeteren doordat je het klimaat in de kas nauwkeuriger kunt regelen
Lees meer op de uitgebreide kennispagina van de netto-stralingsmeter.
Bodemvochtsensor
Bodemvochtsensoren meten het watergehalte in de bodem of het substraat waarin planten groeien. Deze informatie is belangrijk voor een efficiënt watermanagement. Door het vochtgehalte in de bodem te meten, weet je exact hoeveel vocht er beschikbaar is.
Installatie bodemvochtsensor
Om de juiste datadoorgifte te verzekeren, is het belangrijk dat de sensor op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Plaats de pinnen van de bodemvochtsensor goed diep in de grond of het substraat. Zorg ervoor dat de pinnen diep genoeg in de grond zitten en niet in de lucht uitsteken, anders wordt er niet volledig gemeten.
Analyseren data afkomstig van de bodemvochtsensor
Met data afkomstig van de bodemvochtsensor kun je je irrigatiebeheer optimaliseren doordat je heel nauwkeurig weet wanneer en hoeveel water de planten nodig hebben. Te veel vocht zal leiden tot wortelrot of andere gerelateerde plantenziektes. Door het vochtgehalte te optimaliseren, kun je het risico op dergelijke problemen verminderen.
Met de bodemvochtsensor kun je:
- Precisie-irrigatie toe te passen, waarbij water alleen wordt toegediend wanneer en waar het nodig is
- Waterverbruik te optimaliseren en verspilling te voorkomen
- De gezondheid van het wortelstelsel te bevorderen
- Uitspoeling van meststoffen te minimaliseren
Lees meer op de uitgebreide kennispagina van de bodemvochtsensor.
CO2-Sensor
Een CO2-sensor meet de concentratie koolstofdioxide (CO2) in de lucht in de kas. CO2 is een essentiële voedingsstof voor planten. Door fotosynthese zetten planten CO2 om in suikers die ze gebruiken voor groei en ontwikkeling.
Installatie van de CO2-sensor
De CO2-sensor plaats je altijd op dezelfde hoogte als de toppen van de planten. Heb je één CO2-sensor? Zorg er dan bij de installatie voor dat deze centraal in de kas geplaatst wordt. Heb je de beschikking over meerdere CO2-sensoren? Verdeel deze dan gelijkmatig over de kas. Vermijd ook CO2 doseerplekken, dit geeft een verhoogde CO2 concentratie wat niet representatief is van de gemiddelde CO2 waarde in de kas.
Analyseren data afkomstig van de CO2-sensor
Door de concentratie CO2 in de kas te meten weet je exact wanneer je extra CO2 aan de lucht moet toevoegen. Bij een te lagen CO2 mis je groei en ontstaat er meer fotorespiratie ten opzichte van bij hogere concentraties CO2 (in C3 planten).
Met de CO2-sensor kun je:
- CO2-dosering nauwkeurig regelen om de fotosynthese te optimaliseren
- Energie besparen door CO2 alleen toe te dienen wanneer het effectief wordt gebruikt door planten
- De luchtkwaliteit in de kas monitoren voor de veiligheid van werknemers
- De efficiëntie van CO2-toediening verbeteren en verspilling voorkomen
Lees meer op de uitgbreide kennispagina van de CO2-sensor.
Nieuwe artikelen
Jordi van der Meijden over vijf jaar Ledgnd: van ambitie naar wereldwijde impact
Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum werd projectmanager Jordi van der Meijden geïnterviewd. Tijdens het gesprek werd duidelijk hoe indrukwekkend de afgelopen vijf jaar voor Ledgnd zijn geweest….
Hortibiz blikt terug op vijf jaar Ledgnd
Dit jaar viert Ledgnd haar vijfjarig jubileum. Het bedrijf, dat begon als een ambitieus project van oprichter Ramón van de Vrie, heeft zich in korte tijd gevestigd als dé merkonafhankelijke lichtadvis…
Vijfjarig jubileum Ledgnd
Ledgnd bestaat 5 jaar. Sinds 2019 helpt het bedrijf als merkonafhankelijke lichtspecialist telers bij hun overstap naar LED-verlichting. Volgens directeur Ramón van de Vrie is er sindsdien veel gebeur…
Lees verder
Jordi van der Meijden over vijf jaar Ledgnd: van ambitie naar wereldwijde impact
Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum werd projectmanager Jordi van der Meijden geïnterviewd. Tijdens het gesprek werd duidelijk hoe indrukwekkend de afgelopen vijf jaar voor Ledgnd zijn geweest….
Hortibiz blikt terug op vijf jaar Ledgnd
Dit jaar viert Ledgnd haar vijfjarig jubileum. Het bedrijf, dat begon als een ambitieus project van oprichter Ramón van de Vrie, heeft zich in korte tijd gevestigd als dé merkonafhankelijke lichtadvis…
Data uit de Kas: Fotosynthese Efficiëntie – Deel 2
In dit artikel nemen we je mee in de nachtelijke fotosynthese efficiëntie, een waarde die essentieel is voor een gezonde groei van het gewas. We gebruiken data uit MyLedgnd om te laten zien wat er pre…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.