Skip to main content
Sensoren

Netto-stralingsmeter | Wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Een netto-stralingsmeter is een geavanceerde sensor die boven en onder straling meet in het bereik van UV tot ver-infrarood. Een simpele netto-stralingsmeter, zoals in afbeelding 1, geeft maar één output weer (de netto-straling). Deze simpele meter gebruikt een thermopile sensor aan de boven- en onderkant en heeft een bereik van 200 tot 100.000 nm.

Afbeelding 1: Simpele netto-stralingsmeter

Een geavanceerde netto-stralingsmeter, zoals in afbeelding 2, gebruikt maar liefst vier losse sensoren:

  • Een pyranometer aan de boven- en onderkant voor zichtbaar licht.
  • Een pyrgeometer aan de boven- en onderkant voor ver-infrarood licht.

 

Afbeelding 2: Geavanceerde netto-stralingsmeter

Installatie van netto-stralingsmeter

Installeer de netto-stralingsmeter boven het bladerdek en zorg dat de meter waterpas staat om zo valide metingen te ontvangen. Vaak is er een waterpas in de netto-stralingsmeter geïntegreerd om dit makkelijker te maken. 

Do’s en Don’ts bij het installeren van een netto-stralingsmeter

  • Zorg dat de stralingsmeter schoon en watervrij blijft. Natuurlijk bevat de meter een speciale coating om hiervoor resistent te zijn, maar desondanks zorgt regelmatig schoonmaken voor een langere levensduur en meer betrouwbare data.
  • Plaats de sensor niet dicht naast obstructies, omdat dit het zicht van de sensor belemmert en de meting onbetrouwbaar maakt. 

Data van de netto-stralingsmeter analyseren

Met de netto-stralingsmeter zie je op elk moment of er netto straling naar het gewas toe of van het gewas af gaat. Vervolgens kun je op basis van deze data besluiten om meer of minder te schermen. Het is namelijk belangrijk om de uitstraling van het gewas naar buiten toe zoveel mogelijk te voorkomen om zo energiezuinig te telen. Dit is vooral in de winter van groot belang. 

In Het Nieuwe Telen wordt de kas als energiebron gezien en is duurzaam telen belangrijk. De netto-stralingsmeter wordt hierbij veel gebruikt om efficiënt te schermen en te ventileren op basis van de gemeten uitstraling in de kas. 

Advies van Ledgnd

Door de in-/uitstraling te meten is het mogelijk om acties te ondernemen zoals het meer of minder schermen op basis van de energiebalans in de kas. Hierdoor kun je duurzamer telen, omdat zo een hoop energie wordt bespaard. Het team van Ledgnd leert continu bij wat betreft Het Nieuwe Telen, omdat Ledgnd deze manier van telen ziet als de toekomst!

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.