Skip to main content
LED

Hoe controleer je de prestatieclaims en degradatie van LED lampen?

Wanneer je als tuinder besluit te investeren in LED, wil je natuurlijk een weloverwogen beslissing maken wat betreft leverancier en het gekozen armatuur. In het artikel “Koop je LED lampen of LED fabels” hebben wij het gehad over de variabelen waarmee je rekening moet houden bij de investering in LED. Wij hebben het echter nog niet over de prestaties op lange termijn van LED gehad. Het blijkt in de praktijk namelijk erg lastig om hiervan een inschatting te maken. In dit artikel gaan wij in op de lange termijn-prestaties van LED en laten wij je zien hoe jij als tuinder de prestaties en degradatie van LED lampen controleert.

De verwachte prestaties leg je vast in afspraken over garanties en degradatie. Wij zien echter dat hierover in de tuinbouw veel minder heldere afspraken worden gemaakt dan in de conventionele LED markt. Aangezien LED een grote investering is, vinden wij het ontbreken van zulke goede regelingen hierbij een groot risico. Het komt wel eens voor dat de prestaties, die men in de overeenkomst claimt, niet behaald worden door de LED lamp. Zo kan de hoeveelheid licht afwijken, het spectrum niet overeenkomen of de degradatie van de lamp sneller gaan dan vooraf is voorspeld. Het is dus erg belangrijk om je lampen te meten, zodat je de overeenkomst en de bijbehorende voorwaarden kunt controleren.

Controle van prestatieclaims bij LED verlichting

De investering in LED is significant en voor de lange termijn. Controleer de aankoop bij levering dus goed op de prestaties zoals gespecificeerd is in de overeenkomst.  LED lampen kunnen worden doorgemeten in een Gonio Spectrometer en een “Integrating Sphere”, ook wel een Bol van Ulbricht genoemd. Met deze technologieën meet je de output, de lichtverdeling en het spectrum. Daaruit kun je vervolgens de efficiëntie van de lamp opmaken (μmol/joule). Zo kom je erachter of de lamp voldoet aan de gestelde specificaties. Maar: Wat heb je afgesproken met de leverancier over de lange termijn-prestaties? Ons advies is om hele heldere afspraken te maken over de degradatie van je LED lampen.

Degradatie van LED lampen controleren tijdens de gebruiksperiode

LED heeft een maximaal aantal branduren en door het gebruik ervan zal de LED lamp in de loop der tijd een deel van haar lichtsom verliezen. Het is daarom belangrijk om deze procentuele degradatie te controleren.

Daarnaast moet je ook het behoud van het spectrum in de gaten houden. Een rode LED-chip kan bijvoorbeeld langer meegaan dan een witte LED-chip. In andere woorden: de ene kleur LED loopt mogelijk sneller terug dan andere kleuren LED. Dit kan invloed hebben op je spectrum over tijd.

Veel lichtleveranciers bieden aan om periodiek een controle uit te voeren in de kas, wat natuurlijk hetzelfde is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Bij de transitie naar LED raden wij hoe dan ook aan om onafhankelijke metingen te verrichten in de kas. Bij eventuele afwijkingen zou je armaturen door kunnen laten meten door een onafhankelijk meetinstituut.

De degradatie controle voeren wij uit in MyLedgnd en nemen we mee op het moment dat jij je lampen wilt aanschaffen. Wil je weten hoe wij dit doen? Contacteer ons of vraag een webdemo aan op de website van MyLedgnd.

 

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.