Skip to main content
Begrippen

DLI & Glastuinbouw: De sleutel tot optimale plantgroei

In de glastuinbouw is licht één van de cruciale factoren voor de groei van planten. De hoeveelheid licht die een plant ontvangt, beïnvloedt de fotosynthese. De Daily Light Integral (DLI) is een maatstaaf voor de totale hoeveelheid licht die een plant op een dag ontvangt. DLI wordt uitgedrukt in mol/m² per dag en is een belangrijke parameter voor het optimaliseren van plantengroei in de glastuinbouw.

De Optimale DLI-Waarde

De optimale DLI-waarde verschilt per gewas. Bijvoorbeeld, tijdens de vroege stadia kunnen tomaten efficiënt gebruik maken van een DLI van 12 mol/m2/s, maar tijdens latere stadia kan deze waarde zo hoog zijn als 20 mol/m2/s en ervaart de plant nog steeds geen lichtverzadiging. Voor potplanten zoals chrysanten bijvoorbeeld liggen deze waarden meestal rond de 10 mol/m2/d. Te weinig licht kan leiden tot langere, zwakkere planten met en lagere opbrengst. Te veel licht kan daarentegen stress veroorzaken en de fotosynthese remmen. Het is daarom belangrijk goed te kijken naar het gewas dat je teelt om de optimale DLI-Waarde vast te stellen en de balans te vinden.

De DLI varieert over de verschillende seizoenen en locaties, en hoe effectief het door het gewas wordt gebruikt, hangt af van andere parameters zoals temperatuur, CO2, vochtigheid, fotoperiode (daglengte), spectrum, enzovoort. Belicht je extra bij met LED-verlichting dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met de lichtintensiteit, de belichtingsduur en de afstand van de verlichting tot het gewas.

DLI in de glastuinbouw

DLI kan op verschillende manieren worden gemonitord en gebruikt in de glastuinbouw. Er zijn sensoren beschikbaar die de DLI-waarde continu monitoren. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de belichting te sturen en te zorgen voor optimale lichtomstandigheden voor het gewas. Door een DLI-doel per dag voor je gewas te hebben en door de hoeveelheid binnenkomend licht gedurende de dag te meten, kun je een strategie maken (met schermen of lampen) waardoor je je doel kunt bereiken.

Voordelen van het monitoren van DLI

Het gebruik van DLI in de glastuinbouw kan je als teler de volgende voordelen opleveren:

Betere plantgroei

Door de optimale DLI-waarde te gebruiken, haal je de maximale fotosynthese uit je gewas en kunnen de planten optimaal groeien. Door inzicht te krijgen in het optimale DLI voor je gewas, kun je langzaam leren hoe je je verlichting kunt sturen om ervoor te zorgen dat je het maximale haalt uit het binnenkomende licht. Op die manier gebruik je efficiënt alle binnenkomende straling, wat leidt tot een hogere productie en tegelijkertijd minder energieverbruik.

Hogere opbrengsten

Door de optimale DLI-waarde te gebruiken kunnen planten sneller en krachtiger groeien wat kan leiden tot hogere opbrengsten van gewassen. Planten die blootgesteld worden aan optimale DLI-waardes hebben bijvoorbeeld bladeren die langer gezond blijven wat weer bijdraagt aan een beter fotosynthese waardoor de product kwaliteit kan verbeteren.

Lagere kosten

Door efficiënt gebruik te maken van licht kan energie bespaard worden. DLI-data kan worden gebruikt om belichtingsschema’s te optimaliseren, rekening houdend met factoren zoals het seizoen, de daglengte, het weer en de groeifase van de planten. Dit zorgt ervoor dat planten precies de hoeveelheid licht krijgen die ze nodig hebben op het juiste moment. Door het gewas bloot te stellen aan het juiste aantal micromol per dag voorkom je dat je te veel belicht. Hierdoor kun je veel efficiënter gebruik gaan maken van kunstlicht en voorkomen dat je onnodig gaat belichten wat resulteert in lagere energiekosten.

Nadelen van het monitoren van DLI

Hoewel er voordelen zijn aan het begrijpen van het ideale DLI, zijn er ook nadelen of uitdagingen bij het implementeren van DLI in de glastuinbouw:

Aanschaf sensoren

De aanschaf van een PAR-sensor kan een kostbare investering zijn. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen in welke sensoren je nodig hebt. Een PAR-sensor is onmisbaar omdat je zo de fotosynthetische actieve straling kunt meten en kunt zien aan hoeveel licht het gewas worst blootgesteld.

Het interpreteren van DLI-data

Als je voor het eerst aan de slag gaat met DLI-data kan dit best complex zijn. Gebruik daarom de juiste software om alle data overzichtelijk weer te geven. Meet niet alleen de waardes, maar ga er ook echt daadwerkelijk mee aan de slag. Experimenteer en pas je teeltstrategie aan op de DLI-waardes. In het begin kan dit best complex zijn, schakel daarom ook de hulp in van een plantfysioloog die je uit kan leggen wat de data je verteld en welke vervolgacties je hierop kunt nemen. Onze klanten gebruiken MyLedgnd waarin alle sensordata uit de kas met elkaar gecombineerd kan worden. Je hebt zo een heel nauwkeurig overzicht wat er gebeurd met alle klimaatfactoren.

Conclusie DLI

DLI is een waardevolle factor voor de glastuinbouw. Door de optimale DLI-waarde te gebruiken voor een specifiek gewas, kan je als teler de plantgroei optimaliseren, je opbrengsten verhogen en energiekosten verlagen. De aanschaf van een DLI-sensor en de interpretatie van de data kan een uitdaging zijn, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

Meer weten over DLI?

Wil je meer weten over DLI? Bezoek dan onze pagina “Daily Light Integral (DLI)“.

Wil je weten wat de huidige DLI-waarden zijn van je huidige assimilatieverlichting? Hier hebben we een calculator voor gemaakt. Je vindt de DLI Calculator via het kopje ‘kennisbank’ in de header of via deze link.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.

    Close Menu