Skip to main content
Nieuws

Schommelende energie- en gasprijzen vragen om daadkracht bij verduurzaming in de glastuinbouw

Nu de Europese gasprijzen op de TTF langzaam weer dalen, lijkt er een positieve stip aan de horizon te ontstaan. Desondanks is het voor ondernemers in de glastuinbouwsector nog steeds lastig om prognoses voor de lange termijn te maken. Om als tuinder een beter zicht op je prognoses te hebben zal je dus meer grip op het energieverbruik moeten krijgen. 

Nu de EU zijn gasreserves bijna volledig heeft bijgevuld, zullen de gasprijzen in de aanloop van de winter flink verder dalen. Dit verwachten economen van de gerenommeerde, Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs meldt onder andere het Parool. Toch is het voor glastuinbouwers lastig om met deze prognoses op een gezonde manier te ondernemen komende winter. “Het is lastig om vooruit te kijken, want welke gasprijs moeten glastuinbouwers invullen voor 2023 en 2024? Wij weten het niet, maar de banken evenmin,” legt Joris Elstgeest, lid van het bestuur van Glastuinbouw Nederland, uit. “Wat wordt de invloed van de markt, hoeveel minder productie komt er en hoeveel gas gaan wij, maar ook andere sectoren de komende winter gebruiken?”

Goede gasprijzen maar slechte vooruitzichten op de energiemarkt

De opstelling van telers om nog even af te wachten bij de verduurzaming door LED lijkt een logische gevolgtrekking van de huidige ontwikkelingen. Er staat natuurlijk een grote druk op het investeringsvermogen van bedrijven. Door de huidige gas- en energieprijzen is er geen geld meer voor innovatie. Voor sommige bedrijven is het met deze gasprijzen mogelijk niet rendabel om te telen, laat staan te investeren en te verduurzamen. Toch adviseert Ledgnd om juist nu op een daadkrachtige en proactieve manier na te denken over de transitie naar LED. Hierbij is het vooral belangrijk om alvast een goed lichtplan uit te werken. Wanneer je van plan bent om over 2 jaar naar Full LED te gaan, is dit het moment om een strategie voor de toekomst te bepalen. Als je hiermee pas over 2 jaar aan de slag gaat door angst voor de volatiliteit van gas- en energieprijzen ben je te laat. Alleen voor het uitwerken van het plan, de aankoop en ingebruikname is al minimaal een jaar nodig. 

Energie besparen met LED-verlichting

Bovendien zou de investering in LED op termijn juist voor een hele kostenbesparing kunnen zorgen. Wat betreft de energieprijzen zijn de prognoses van 2023 niet rooskleurig. Topambtenaar Diederik Samson stelt in het AD dat “niet deze winter, maar volgende winter pas écht lastig gaat worden”. Het is dus nog maar de vraag wat de energieprijzen deze winter gaan doen. Een teler in LED zal in dit geval veel voordeel halen uit een LED-investering: LED is niet alleen energiezuiniger dan SON-t, maar is ook beter aan te passen naar de lichtbehoefte van een plant. Een SON-t lamp heeft een aan-/uitknop, terwijl LED eventueel ook dimbaar is. Met deze lamp krijg je eventueel ook de mogelijkheid om terug te leveren aan het net. Dit is voor tuinders een erg interessant verdienmodel. Dus je bespaart direct, maar krijgt ook een extra stuurmiddel in de tuin. In dure periodes zou je meer kunnen dimmen en terugleveren en dus juist in de goedkopere uren minder of niet dimmen.  

Heb jij nog vragen over de investering in LED tijdens deze gas- en energiecrisis of het opstellen van een lichtplan? Neem gerust contact met ons op. Ledgnd helpt je graag.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.