Skip to main content
Nieuws

NL Research: “Objectief plantonderzoek doen met innovatieve middelen.”

Ledgnd werkt bij het doen van plantonderzoek samen met NL Research. In dit interview spreken wij met directeur Vincent Jalink. Hij legt uit hoe plantonderzoek in zijn werk gaat en welke voordelen NL Research heeft ten opzichte van andere onderzoeksfaciliteiten.

“De hightech camerasystemen die NL Research gebruikt onderzoeken de kwaliteit van planten op een objectieve manier. Andere partijen maken namelijk gebruik van ‘oogjes’, waarbij een plant beoordeeld wordt op eigenschappen zoals kleur en symptomen. Deze methode is echter subjectief: niemand beoordeelt een plant op exact dezelfde wijze. NL Research kijkt naar de fysiologische eigenschappen van een plant. Denk hierbij aan de efficiëntie van fotosynthese of de chlorofyl-index. Met deze gegevens bieden wij een objectief beeld van een plant”

Waar komen de hightech camera’s van NL Research voor een plantonderzoek vandaan?

“De hightech camera’s waar wij gebruik van maken komen van PhenoVation. Deze camerasystemen kosten al snel enkele tienduizenden euro’s en, om deze systemen in de glastuinbouw goed te kunnen bedienen, is veel technische en biologische kennis nodig. Hierdoor zijn deze camera’s voor kwekers niet altijd toegankelijk. Daarnaast heeft Phenovation vooral technische mensen in dienst en geen plant-wetenschappers.”

NL Research helpt Ledgnd met het zoeken naar antwoorden op vragen van telers over gewas en spectrumonderzoek. Mede door gebruik te maken van de nieuwste innovaties, weet NL Research dit op een snelle en hands-on wijze te doen. Zo heeft de teler een betrouwbare basis om een investering in LED te doen in het geval daarvoor nog aspecten over LED onduidelijk waren.

Wat zijn andere voordelen van NL Research ten opzichte van andere partijen?

“Wij zijn in staat om versneld onderzoek te doen doordat onze klimaatcondities zelf in te stellen zijn. Hierdoor is het plantonderzoek niet afhankelijk van het weer. Wij kunnen naar wens een koude winterdag of juist een aangename lentedag simuleren. In een normale kas ben je volledig afhankelijk van het weer op dat moment. Hierdoor vinden wij sneller en efficiënter een antwoord bieden op een bepaalde onderzoeksvraag dan andere onderzoeksinstellingen. Bovendien zijn veel onderzoeksfaciliteiten al voor maanden volgepland. Soms moet een teler langer dan een jaar wachten voor het onderzoek, terwijl een teler zijn LED’s al binnen een jaar geïnstalleerd wilt hebben. Bij NL Research proberen wij daarom altijd een klimaatkast vrij te houden om zo direct voor iedere teler aan de slag te gaan met plantonderzoek.”

Bij NL Research laten wij onderzoek doen waarmee wij een bruikbaar antwoord leveren op een onderzoeksvraag van een teler. Het is dus ook echt de bedoeling dat in een korte tijd gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe, opgedane kennis in het onderzoek.

Zou je me heel praktisch kunnen uitleggen hoe een plantonderzoek in zijn werk gaat?

“We werken in een aantal stappen. Wij lezen onszelf eerst in over de ingediende onderzoeksvraag. Hierbij kijken wij of er al dingen in de literatuur bekend zijn. Het is natuurlijk niet efficiënt om dubbel onderzoek te doen. Wanneer het lichtspectrum voor een bepaalde plantensoort al uit een eerder, soortgelijk onderzoek bekend is, gaan wij geen onderzoek meer doen naar deze plant.”

“Vervolgens stellen wij een plan op voor de kweker. Hierin staan de handelingen die tijdens de proef verricht gaan worden. Wij gebruiken tijdens de proef onze camerasystemen om op vastgestelde tijden te meten. Deze tussentijdse metingen zijn erg belangrijk: het biedt de mogelijkheid om tijdens de proef bij de sturen en geeft inzicht in de ontwikkeling van de plant gedurende de proef.”

“Wanneer een kweker zijn plan goedkeurt, plaatsen wij de planten in een klimaatkast. Hier groeien de planten op. Wanneer wij een meting willen verrichten, maken wij gebruik van onze camerakasten. In deze kasten bevinden zich onze camera’s, waarmee wij de gegevens van het plantonderzoek verzamelen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Uiteindelijk is het ons doel om een vooraanstaande onderzoeksfaciliteit te worden met de nieuwste hightech-apparatuur voor plantonderzoek. Aangezien er veel technische mensen bij ons zitten, is onze apparatuur altijd up-to-date. Momenteel beschikken wij als enige over deze meetapparatuur en dat maakt NL Research echt uniek. Ledgnd kan dus bij ons op hoog niveau proeven uitbesteden en daarmee de diensten aan haar klanten uitbreiden.” 

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.