RTR oftewel Temperature to Radiation (Verhouding tussen Temperatuur en Straling)
Als teler ben je voortdurend bezig om de omgevingsomstandigheden in je kas en de gezondheid en groei van je planten te optimaliseren. Een belangrijke parameter die je hiervoor kunt gebruiken is de Ratio Temperature to Radiation (RTR), die de verhouding tussen temperatuur en licht in je kas aangeeft.
Na het lezen van dit kennisartikel weet je
- wat RTR is
- waarom het belangrijk is om de RTR te monitoren
- wat de gevolgen zijn van een RTR die niet in balans is
- wat je kunt doen om de RTR weer in balans te krijgen
Wat is Ratio Temperature to Radiation (RTR)?
RTR, oftewel Ratio Temperature to Radiation (Verhouding tussen Temperatuur en Straling), is een cruciale parameter in de glastuinbouw. Het geeft de verhouding weer tussen de temperatuur in de kas en de hoeveelheid licht die het gewas bereikt. Hierbij wordt licht gedefinieerd als de totale lichtsom, ook wel DLI (Daily Light Integral) genoemd, die het gewas ontvangt. Met andere woorden, RTR laat zien hoe goed het beschikbare lichtniveau in de kas overeenkomt met de temperatuur, wat direct invloed heeft op de groeisnelheid- en balans van de planten.
De RTR Formule
De Ratio Temperature to Radiation wordt berekend met behulp van de volgende formule:
RTR = Kasluchttemperatuur (in °C)/ lichtsom(in mol/m²/dag)
Lichtsom: Dit is het aantal mol licht per vierkante meter per dag dat de kas binnenkomt, ook wel bekend als DLI.
Kasluchttemperatuur: Dit is de etmaalgemiddelde van de gemeten temperatuur in de kas. Ook kan de bladtemperatuur hiervoor worden gebruikt om een specifieke gewas RTR te berekenen.
De RTR wordt dagelijks gemeten en berekent de ratio van de kasluchttemperatuur tot de lichtsom.
Streefwaarde
Een algemene streefwaarde van je kasluchttemperatuur met de behaalde lichtsom is te berekenen met de volgende formule
Streef temperatuur = 18°C +2°C * DLI/10
Een voorbeeld berekening met een DLI van 20 mol zou zijn:
Streef temperatuur = 18°C +2°C * 20/10 = 18°C + 4°C = 22°C
Elke extra mol licht resulteert dus in een 0.2°C etmaaltemperatuur verhoging.
Waarom is Ratio Temperature to Radiation zo belangrijk?
Het continue monitoren van de RTR in je kas is cruciaal omdat het een aanzienlijke invloed heeft op de gezondheid en ontwikkeling van je gewassen. Door de RTR te volgen, kun je weloverwogen beslissingen nemen om het kasklimaat te optimaliseren en daarmee de groeiomstandigheden voor je planten te verbeteren.
RTR in balans
Een evenwichtige RTR in de kas zorgt voor een harmonie tussen de energie die de planten ontvangen en de energie die ze verbruiken. Aan de hand van de RTR waarde is het mogelijk om dagelijks de productiegericht of energie besparend te sturen. Hieronder zijn voorbeelden hoe je kan sturen op een te lage of te hoge RTR waarde.
Te lage RTR
Bij een te lage RTR ontvangen de planten relatief veel licht t.o.v. de etmaaltemperatuur van de kas of van het blad. Hierdoor is er een accumulatie van assimilaten in de plant die mogelijk niet zijn gebruikt. Bij veel dagen met een lage RTR leidt vaak tot een erg compacte plant.
De volgende dag kan je hierop sturen op 2 manieren. Door je temperatuur te verhogen of minder te belichten
Energie besparend: Door de overschot hoef je minder of niet te belichten in combinatie van eventueel extra schermen om een rustig klimaat te creëren voor de plant.
Productie versnellend: Door de buistemperatuur te verhogen en je belichting niet aan te passen kan je de groeisnelheid van de plant verhogen (indien mogelijk) en hogere groei realiseren door de reserve assimilaten van gisteren te benuttigen met een hogere temperatuur.
Te hoge RTR
Bij een te hoge RTR hebben de planten relatief weinig licht t.o.v. de etmaaltemperatuur van de kas of van het blad. De plant heeft hierdoor te weinig assimilaten voor de gewenste groei en wordt hierdoor minder compact. Bij een lange tijd onder een hoge RTR krijg je een zwakke plant. De volgende dag kan je hierop sturen op 2 manieren. Door je temperatuur te verlagen of meer te belichten.
Energie besparend: Door de overschot aan temperatuur kan je de kas bijvoorbeeld minder of niet te verwarmen d.m.v. je buistemperatuur aan te passen of te schermen.
Productie versnellend: Door extra te belichten om de volgende dag de RTR te verlagen.
Radiation Temperature Ratio (RTR) in MyLedgnd
In MyLedgnd kunnen we de RTR ook op een andere manier berekenen. In plaats van de omgevingstemperatuur kunnen we ook het bladtemperatuur meten, wat een nog nauwkeuriger beeld geeft van de RTR voor jouw specifieke planten. Dit is vooral handig als je verschillende gewassen in dezelfde kas hebt staan.
De RTR-functie in MyLedgnd biedt telers een eenvoudige, aanpasbare en visuele manier om de verhouding tussen (blad)temperatuur en licht te beheren en te optimaliseren. Het stelt je in staat specifieke doelen te stellen en waarschuwingen te ontvangen wanneer de omstandigheden buiten de gewenste waarden vallen. Als de RTR de vorige dag te hoog of laag was, ontvang je automatisch een waarschuwing om actie te ondernemen.
Het monitoren van RTR in MyLedgnd biedt telers tal van voordelen, zoals;
- Betere controle over het kasklimaat
- Verbeteren van de kwaliteit van de planten
- Energiebesparing door efficiënter gebruik te maken van verwarming en belichting
- Verhoogde opbrengst
Bij de overstap naar LED-verlichting is het essentieel om de verhouding tussen de lichtsom en etmaaltemperatuur de gaten te houden. Daarom hebben wij de RTR-grafiek toegevoegd aan MyLedgnd. RTR staat voor Ratio Temperature to Radiation, oftewel de verhouding tussen straling (Daily Light Integral) die je gewas ontvangt en de (blad)temperatuur berekend over 24 uur. De grafiek geeft in één oogopslag aan of de RTR afwijkt en of je dus actie moet ondernemen om dit weer in balans te krijgen.
Hoe kun je de RTR in de kas regelen?
Om de RTR in de kas te regelen, moet je rekening houden met zowel de (blad)temperatuur als de lichtsom.
RTR regelen aan de hand van lichtintensiteit
LED- en Son-T-verlichting kan worden gebruikt om de lichtintensiteit in de kas te regelen. Je kunt eenvoudig de lichtintensiteit en de duur aanpassen aan de behoeften van de plant. Regelmatige lichtmetingen kunnen ervoor zorgen dat de planten de juiste hoeveelheid licht ontvangen. Schermen kunnen de hoeveelheid licht die de kas binnenkomt beheren, waardoor de RTR geoptimaliseerd kan worden.
RTR regelen aan de hand van (blad)temperatuur
Het beheersen van de (blad)temperatuur kan worden gedaan door middel van ventilatie, schermen en de buistemperatuur. Door de luchtramen in de kas te openen en het ventilatiesysteem te gebruiken, kun je de (blad)temperatuur regelen om oververhitting van de planten te voorkomen. Door middel van het veranderen van de buistemperatuur is het mogelijk om het kastemperatuur te verhogen of te verlagen. Dit is een makkelijke manier om de RTR aan te passen.
Conclusie
In de glastuinbouw is de Ratio Temperature to Radiation (RTR) van essentieel belang Voor optimale plantgroei door licht en warmte in balans te houden. Het beïnvloedt de balans tussen energieverbruik en -productie, en uiteindelijk de opbrengst van je gewassen. Door de temperatuur en lichtomstandigheden in je kas zorgvuldig te beheren, kun je de RTR optimaliseren wat resulteert in de juiste fenotype en het verbeteren van de opbrengst van je gewassen. Het monitoren van de RTR is een belangrijk instrument voor moderne telers om hun teelt te optimaliseren en duurzamer te kweken.
Nieuwe artikelen
Jordi van der Meijden over vijf jaar Ledgnd: van ambitie naar wereldwijde impact
Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum werd projectmanager Jordi van der Meijden geïnterviewd. Tijdens het gesprek werd duidelijk hoe indrukwekkend de afgelopen vijf jaar voor Ledgnd zijn geweest….
Hortibiz blikt terug op vijf jaar Ledgnd
Dit jaar viert Ledgnd haar vijfjarig jubileum. Het bedrijf, dat begon als een ambitieus project van oprichter Ramón van de Vrie, heeft zich in korte tijd gevestigd als dé merkonafhankelijke lichtadvis…
Vijfjarig jubileum Ledgnd
Ledgnd bestaat 5 jaar. Sinds 2019 helpt het bedrijf als merkonafhankelijke lichtspecialist telers bij hun overstap naar LED-verlichting. Volgens directeur Ramón van de Vrie is er sindsdien veel gebeur…
Lees verder
Jordi van der Meijden over vijf jaar Ledgnd: van ambitie naar wereldwijde impact
Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum werd projectmanager Jordi van der Meijden geïnterviewd. Tijdens het gesprek werd duidelijk hoe indrukwekkend de afgelopen vijf jaar voor Ledgnd zijn geweest….
Hortibiz blikt terug op vijf jaar Ledgnd
Dit jaar viert Ledgnd haar vijfjarig jubileum. Het bedrijf, dat begon als een ambitieus project van oprichter Ramón van de Vrie, heeft zich in korte tijd gevestigd als dé merkonafhankelijke lichtadvis…
Data uit de Kas: Fotosynthese Efficiëntie – Deel 2
In dit artikel nemen we je mee in de nachtelijke fotosynthese efficiëntie, een waarde die essentieel is voor een gezonde groei van het gewas. We gebruiken data uit MyLedgnd om te laten zien wat er pre…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.