Skip to main content
EG-subsidie, Nieuws

58 miljoen voor verduurzaming glastuinbouwsector

Van 5 tot en met 20 oktober is het weer mogelijk om EG-subsidie aan te vragen. De subsidie is bedoeld om glastuinbouwondernemers te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen, zoals een tweede energiescherm, luchtbehandelingssysteem maar ook LED-verlichting. In totaal is er 58 miljoen te verdelen. De toekenning gebeurt op volgorde van binnenkomst, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk de aanvraag in te dienen.

Waarom investeren in LED-verlichting?

Eén van de manieren om energieverbruik te verminderen, is traditionele SON-T verlichting te vervangen door LED, waarmee tot wel 50% op energie kan worden bespaard. Ondernemers kunnen met de EG-subsidie 20% van hun investeringskosten terugkrijgen voor het aanschaffen van LED-verlichting, tot een maximumbedrag van € 500.000. LED-verlichting is een duurzame manier van belichten waarmee tot wel 50% op energie kan worden bespaard. “Led-verlichting heeft zich de afgelopen jaren flink bewezen,” vertelt Jordi van der Meijden, subsidie- en LED-specialist bij Ledgnd. “We hebben de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de invloed van ‘het koude’ LED-verlichting op verschillende soorten gewassen, en bij veel gewassen blijkt de bezorgdheid totaal ongegrond te zijn.” Eventuele negatieve effecten zijn verwaarloosbaar in vergelijking met alle voordelen die LED biedt.

Download nu GRATIS het E-book
“Dé complete gids over de EG-subsidie voor LED-verlichting”

Download Gratis

Misschien wel de laatste kans

Waarom is het zo belangrijk om juist nu te investeren in LED-verlichting? Het is niet bekend of volgend jaar weer EG-subsidie beschikbaar zal zijn en of LED dan wordt opgenomen in de subsidieregeling. “Het was dit jaar al even spannend of LED-verlichting nu wel of niet in de regeling zou worden opgenomen, gelukkig is dat wel gebeurd, maar voor volgend jaar is uiteraard nog niets bekend,” legt Van der Meijden uit. Het is zonde om nu geen gebruik te maken van de regeling, vooral omdat het nu ook weer mogelijk is om deze te combineren met de EIA.

EG-subsidie te stapelen met de EIA

Eerder dit jaar was het niet meer mogelijk om de EG-subsidie te combineren met de EIA-regeling. Gelukkig is de RVO teruggekomen op dit besluit en is het sinds kort weer mogelijk om de EG-subsidie en de EIA te stapelen. Investeren in energiebesparende maatregelen wordt zo wel heel aantrekkelijk.

Hoe kan de EG-subsidie worden aangevraagd?

De EG-subsidie kan worden aangevraagd via de website van de RVO. Hiervoor zijn onder andere overeenkomsten en kostenoverzichten nodig. Belangrijk is dat deze overeenkomsten ontbindende clausules bevatten, zodat de overeenkomst met de LED-leverancier niet meer geldig is als de subsidie niet wordt toegekend. Ondernemers die meer willen weten over het aanvragen van EG-subsidie voor LED-verlichting kunnen het E-book “De complete gids over het aanvragen van EG-subsidie voor LED” downloaden. Hierin staat hoe de EG-subsidie kan worden aangevraagd en bevat het diverse praktische tips. Downloaden kan via deze link.

“Ik ben Jordi van der Meijden, subsidie-en LED-specialist bij Ledgnd. Jaarlijks help ik tientallen klanten bij het aanvragen van subsidies en de integratie van LED-verlichting. Ik help je graag verder met jouw vraag over de EG-subsidie! Dan kijken we samen wat er mogelijk is qua LED-verlichting in jouw kas en  hoe we daar subsidie voor aan kunnen vragen.” 

Meer informatie

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.