De 12 meest gestelde vragen over de EG-subsidie voor Led-verlichting
Het is vanaf 11 april weer mogelijk om EG-subsidie (Energie-efficiëntie glastuinbouw) aan te vragen voor LED-verlichting. Bij Ledgnd hebben we al meer dan 80 succesvolle EG-subsidieaanvragen voor LED-verlichting ingediend. Maar we begrijpen dat er nog veel vragen zijn over deze regeling. Daarom hebben we de 12 meet gestelde vragen over de EG-subsidie voor LED-verlichting voor je beantwoord!
1. Wat is de EG-subsidie
De EG-subsidie voor LED-verlichting is een subsidieregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die ondernemers in de glastuinbouw stimuleert om over te stappen op LED-verlichting. De subsidie bedraagt 20% van de investeringskosten, tot een maximum van € 500.000.
2. Voor wie is de EG-subsidie bedoeld?
De EG-subsidie is bedoeld voor ondernemers in de glastuinbouw die willen investeren in technieken die hun kas verduurzamen. LED-verlichting is hier een goed voorbeeld van. Met LED-verlichting kun je tot wel 50% besparen op energieverbruik of het lichtniveau verdubbelen ten opzichte van je huidige situatie.
3. Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen van de EG-subsidie?
Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de EG-subsidie voor LED-verlichting. Er zijn algemene voorwaarden en voorwaarden die specifiek gelden voor LED-verlichting.
Algemene voorwaarden:
- Per maatregel slechts 1 subsidieaanvraag per entiteit per jaar
- Eén aanvraag voor dezelfde investering op meerdere locaties (tenzij een andere entiteit per locatie)
- Realisatie van het project duurt niet langer dan 2,5 jaar
- Je hebt de Gecombineerde opgave ingediend over voorgaande jaren
- De onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
- De investering vindt plaats in Nederland
- Er is een overeenkomst met een lichtleverancier, installateur en/of adviseur
- Je gaat pas kosten maken vanaf de startdatum van het project
Voorwaarden voor LED-verlichting:
- Kosten die onder de subsidie vallen zijn maximaal € 0,35 per mmolair per seconde per m²
- De SON-T verlichting moet worden verwijderd
- Afhankelijk van het gewas mag je een maximaal vermogen van LED-verlichting gebruiken.
- Lichtstroom is minimaal 2,75 micromolair fotonen per seconde per Watt
- Spectrum heeft meer licht dan 5% tussen een golflengte van 500-602 nm
- De installatie voldoet aan de voorwaarden in artikel 6.3 van het Arbeidsomstandighedenbesluit
- De LED-verlichting ligt buiten de golflengte van 380 nm of lager en 800 nm of hoger
- De LED-belichting voldoet aan de voorwaarden gesteld op grond van de richtlijn nr. 2006/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006
- De LED-verlichting moet dimbaar zijn
4. Wanneer kan ik de EG-subsidie voor LED-verlichting aanvragen?
Van 11 april 2024 tot en met 20 mei 2024.
Het is verstandig om al voor 11 april een goed beeld te hebben wat de verwachte investeringskosten zullen zijn. De RVO kent de subsidies toe op basis van binnenkomst en volledigheid. Bij uitputting van het budget, zal er geloot worden over alle volledige aanvragen op de dag van uitputting. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn.
5. Waarom is het belangrijk ontbindende clausules op te nemen in de overeenkomst met de LED-leverancier?
Het opnemen van een ontbindende clausule in de overeenkomst met de LED-leverancier is belangrijk om de mogelijkheid te hebben om de overeenkomst te beëindigen in het geval dat je EG-subsidieaanvraag wordt afgewezen. Ledgnd kan je helpen bij het toevoegen van deze ontbindende clausules in de overeenkomst met LED-leveranciers. Het zorgt er ook voor dat je achteraf nog flexibel bent in je keuze over met welke lichtleverancier je daadwerkelijk in zee wilt gaan.
6. Wat zijn de stappen voor het aanvragen van de EG-subsidie voor LED-verlichting?
Om de EG-subsidie aan te vragen moet je een aantal stappen door lopen, namelijk:
1. Documentatie verzamelen
2. Aanvraag indienen bij RVO (inclusief alle documentatie)
3. Als de EG-subsidie is toegekend en er veranderd iets moet je dit doorgeven aan RVO
4. Wanneer de LED-verlichting is geïnstalleerd en de oude HPS-lampen zijn verwijderd, moet je een vaststelling indienen met een eindverantwoording.
Het aanvragen van de EG-subsidie is een uitgebreid en administratief proces. Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om de aanvraag uit te besteden aan een partij die hierin is gespecialiseerd.
Ledgnd heeft al meer dan 40 ondernemers geholpen bij het aanvragen van de EG-subsidie. Wil je meer weten over hoe wij ook jou kunnen helpen bij het aanvragen? Laat dan hier je naam, telefoonnummer en e-mailadres achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.
7. Hoelang duurt het voordat ik een beslissing ontvang op mijn aanvraag?
De RVO streeft erna om binnen 10 weken een beslissing te nemen op de aanvraag.
8. Wat zijn de gevolgen als mijn aanvraag wordt afgewezen?
Als je aanvraag voor de EG-subsidie voor LED-verlichting wordt afgewezen dan heb je de mogelijkheid om binnen 6 weken een herziening aan te vragen. Als de aanvraag definitief is afgewezen dan ontvang je geen subsidie maar je hebt wel een overeenkomst afgesloten met een lichtleverancier. Het is daarom ook aan te raden om ontbindende clausules in de overeenkomst op te laten nemen. Bij Ledgnd doen wij dit voor alle klanten voor wie wij een EG-subsidieaanvraag doen. Wil je meer weten over hoe je ontbindende clausules in je overeenkomst op kunt laten nemen? Neem dan contact met ons op.
9. Wat is de deadline voor het indienen van de vaststelling?
De vaststelling is een document waarin je aangeeft dat de investering in de LED-verlichting is gerealiseerd. Dit moet binnen 2.5 jaar na de installatie van de LED-verlichting gebeuren.
10. Kan ik de EG-subsidie combineren met andere subsidies?
Ja het is mogelijk om de EG-subsidie te combineren met andere subsidies. Een voorbeeld hiervan is de Energie Investeringsaftrek (EIA). Doordat de EIA stapelbaar is met de EG-regeling kun je 10% netto boven op de 20% van de EG-regeling tellen. In totaal kom je dus uit op netto 30% aan subsidie!
11. Wat is er anders dan voorgaande jaren?
De voorwaarden zijn het afgelopen jaar voor LED-verlichting gelijk gebleven. Het enige verschil in 2024 ten opzichte van 2023 is dat de LED-verlichting dimbaar moet zijn. Ook moet er een financiële onderbouwing meegestuurd worden hoe de overige 80% van de investering gefinancierd gaat worden.
12. Waar kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van de EG-subsidie voor Led-verlichting?
Bij een subsidieaanvraag komt veel administratie kijken die je eigenlijk liever wilt uitbesteden aan een partij met ervaring die alles voor je regelt. Bij Ledgnd hebben we al meer dan 40 succesvolle EG-subsidieaanvragen gedaan, en onze subsidie-experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Ook als je vragen hebt over LED-verlichting, kun je bij ons terecht; onze LED-specialisten helpen je graag verder in je zoektocht naar de geschikte LED-installatie.
Wil je meer weten over de EG-subsidie voor LED-verlichting? Neem dan contact met ons op en dan proberen we je zo snel mogelijk verder te helpen.
Nieuwe artikelen
Gasprijzen in de glastuinbouw: ontwikkelingen 2022-2024 & 2025
De periode tussen 2022 en 2024 is voor de glastuinbouw in Nederland en Europa een uitdagende tijd geweest, vooral wat betreft energieprijzen. Gas blijft een cruciale kostenpost voor de sector. In dit…
Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 3 MyLedgnd Innovaties
In deel 3 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel over de nieuwste innovaties binnen MyLedgnd, zoals de implementatie van een gamification-element waarmee gebruikers dagelijkse scores kunnen ontva…
Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 2 Innovatieve technologieën
In deel 2 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel hoe MyLedgnd met slimme technologie en sensoren telers helpt hun kassen beter te beheren. Hij legt uit hoe het platform ingewikkelde data begrijpe…
Lees verder
Data uit de kas: RTR
In de glastuinbouw is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen licht en temperatuur om optimale groeiomstandigheden voor de gewassen te creëren. In dit artikel bekijken we een recente casus…
Gasprijzen in de glastuinbouw: ontwikkelingen 2022-2024 & 2025
De periode tussen 2022 en 2024 is voor de glastuinbouw in Nederland en Europa een uitdagende tijd geweest, vooral wat betreft energieprijzen. Gas blijft een cruciale kostenpost voor de sector. In dit…
Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 3 MyLedgnd Innovaties
In deel 3 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel over de nieuwste innovaties binnen MyLedgnd, zoals de implementatie van een gamification-element waarmee gebruikers dagelijkse scores kunnen ontva…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.