Skip to main content
Nieuws

Tesselaar Alstroemeria in lokaal en landelijk nieuws

Tesselaar Alstroemeria heeft onlangs de aandacht getrokken van lokale en landelijke media vanwege de overstap naar LED-verlichting. De lucht boven de kassen in Luttelgeest, Flevoland kleurt steeds vaker roze omdat steeds meer tuinders overstappen naar LED-verlichting. Als Ledgnd zijn we trots om deel uit te maken van deze transitie naar een duurzame en efficiëntere teeltmethode.

Tesselaar Alstroemeria heeft als bedrijfsfilosofie om op een duurzame manier bloemen te kweken met zo min mogelijk impact voor mens en milieu. Op ruim tien hectare, verdeeld over drie locaties, kweekt Tesselaar Alstroemeria snijbloemen. Afgelopen herfst heeft het bedrijf geïnvesteerd om naar 50% LED te gaan. NOS en Omroep Flevoland zijn bij Tesselaar langsgeweest om te praten over de verduurzaming door over te gaan op LED-verlichting.

20% meer productie door onderzoek naar verschillende kleuren licht

Er is onderzoek gedaan naar de verschillende kleuren licht, die planten nodig hebben om te kunnen groeien. Traditioneel maken tuinders gebruik van Son-T lampen, die op het oog vaak gelig of wit licht produceren. Dit licht bevat allerlei soorten kleuren, waardoor het niet mogelijk is om een specifiek kleurenspectrum te kiezen. “Welke kleur je nodig hebt, hangt af van de plant. Zomaar overstappen kan dus niet”, legt Tesselaar uit. Samen met Ledgnd heeft hij onderzoek gedaan naar welke kleurencombinatie het beste effect had op zijn gewas. “Door de installatie van de proefopstelling met LED-verlichting hebben we een 20% hogere productie kunnen draaien en is de kwaliteit van het blad significant beter dan op de oude manier”, vervolgt Tesselaar.

Spannende winter ondanks een besparing van 50% energie

Ondanks een besparing van 50% op energie, is de winter toch spannend geweest. In de herfst heeft Tesselaar namelijk de helft van zijn traditionele lampen vervangen door LED-verlichting, wat zorgde voor aanzienlijke energiebesparing. Desondanks was de energie nog steeds vijf keer zo duur. “Het was dus wel lastig, maar we zijn de winter goed doorgekomen ondanks alle gevaren die op ons pad lagen afgelopen winter”, aldus Tesselaar. Het is de bedoeling dat Tesselaar met de andere helft van zijn kassen ook overstapt op LED-verlichting.

Bron: Omroep Flevoland.

Verduurzaming glastuinbouw sector door subsidiering

Hoewel de verduurzaming van de glastuinbouw al voor de energiecrisis was begonnen, is deze sindsdien in een stroomversnelling geraakt. Er zijn subsidieregelingen vanuit de overheid beschikbaar gesteld om de transitie naar LED-verlichting te ondersteunen. In de regio Flevoland hebben niet alleen Tesselaar Alstroemeria, maar ook andere sierteeltbedrijven en groentetelers de overstap gemaakt naar LED-verlichting. De overheid stimuleert de glastuinbouw om energiezuiniger te gaan telen door het beschikbaar stellen van subsidies zoals de EHG– en EIA-subsidieregelingen. “De regelingen waren behoorlijk overschreden, tot vier keer het oorspronkelijke budget. De regering heeft het budget continu aangevuld, dus bijna alle aanvragen zijn toegekend”, legt Tesselaar uit. Alleen een subsidieaanvraag kan best complex zijn en er komt veel administratie bij kijken. “Wij helpen tuinders niet alleen bij het onderzoeken naar het beste kleurenspectrum voor hun gewas, maar helpen hen ook bij het aanvragen van subsidies. Het voordeel voor de tuinder is dat hij zichzelf kan blijven focussen op waar hij goed in is en wij hem ontzorgen door het aanvraagproces uit handen te nemen”, verklaart Jordi van der Meijden van Ledgnd.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.