Skip to main content
EG-subsidie

De EG-subsidie regeling voor LED-verlichting in de glastuinbouw

Ben je een teler in de glastuinbouw en wil je energiekosten besparen terwijl je tegelijkertijd de stap zet om je kas te verduurzamen? Dan is de EG-subsidie voor LED-verlichting iets om in gedachten te houden. Deze subsidie, ook wel bekend als de Energie-efficiëntie glastuinbouw, stelt ondernemers in de glastuinbouw in staat om een deel van hun investering in LED-verlichting terug te krijgen. Het overstappen op LED-verlichting kan echter een flinke investering zijn. De EG-subsidie kan hierbij helpen, waarbij je tot 20% van je investering terugkrijgt (tot een maximumbedrag van € 500.000). In combinatie met de Energie Investeringsaftrek loopt dit zelfs op tot 30% netto!

Waarom investeren in LED-verlichting?

Het gebruik van LED-verlichting in vergelijking met SON-T-verlichting biedt meerdere voordelen. LED-verlichting heeft zich de afgelopen jaren sterk bewezen in de glastuinbouwsector. De zorg dat het ‘koude’ LED-licht negatieve effecten op gewassen heeft, blijkt vaak ongegrond. Gewassen reageren doorgaans goed op LED-verlichting, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de gewassen of de snelheid van het teeltproces. Bovendien hebben LED-verlichtingsystemen een langere levensduur dan traditionele HPS-lampen, waardoor de kosten voor het vervangen van lampen en onderhoud aanzienlijk verminderd worden.

Mocht het echter nodig zijn om de lampen uiteindelijk te vervangen, dan hoeven telers zich geen zorgen te maken over schadelijke stoffen die vrijkomen. LED-verlichting is namelijk aanzienlijk milieuvriendelijker omdat het geen stoffen zoals kwik bevat. Dit maakt het vervangen van de LED-installatie een veel veiliger en eenvoudiger proces.

Download nu GRATIS het E-book
“Dé complete gids over de EG-subsidie voor LED-verlichting”

Download Gratis

Wanneer kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de EG-subsidie moet je als ondernemer in de glastuinbouw voldoen aan een aantal criteria. Zo moet je bijvoorbeeld inkomsten genereren uit een Nederlandse onderneming en moet de beoogde LED-installatie voldoen aan specifieke technische specificaties.

Meer informatie over deze voorwaarden is te vinden in dit artikel.

Hoe kun je de EG-subsidie aanvragen voor LED-verlichting in de glastuinbouw?

Het aanvraagproces voor de EG-subsidie is een uitgebreid en administratief proces. De investering in de LED-installatie moet voldoen aan alle eisen van de EG-subsidieregeling. Als je van plan bent een LED-installatie aan te schaffen, moet je rekening houden met de technische specificaties die zijn vastgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de praktijk voldoen veel van de verkochte LED-installaties aan deze criteria, maar als je zeker wilt zijn, kun je de hulp inroepen van een adviseur die verstand heeft van LED-verlichting en subsidieaanvragen.

Wanneer je alle benodigde documentatie hebt verzameld, dien je de aanvraag in bij de RVO. Deze aanvraag moet online worden ingediend via de website van de RVO. Je moet verschillende bewijsstukken meesturen, zoals offertes, lichtplannen en technische specificaties van de LED-verlichting die je van plan bent aan te schaffen.

Nadat je de aanvraag voor de EG-subsidie voor LED-verlichting hebt ingediend, zal de RVO de aanvraag beoordelen. De RVO kent de subsidies toe op basis van binnenkomst en volledigheid. Bij uitputting van het budget, zal er geloot worden over alle volledige aanvragen op de dag van uitputting. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn.

Als de RVO je EG-subsidieaanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een beschikking waarin staat hoeveel subsidie je zult ontvangen.

Veel voorkomende misvatting over de EG-subsidie voor Led-verlichting in de glastuinbouw

In de afgelopen jaren dat we ondernemers uit de glastuinbouw begeleiden bij het aanvragen van de EG-subsidie voor LED-verlichting hebben we een aantal misvatting gehoord. Hieronder noemen we er een aantal en helpen deze graag de wereld uit!

Misvatting 1 - De EG-subsidie is er alleen voor grote glastuinbouwbedrijven

Deze veelgehoorde misvatting is volledig onjuist! De EG-subsidie is beschikbaar voor zowel grote als kleine bedrijven. Het minimale subsidiebedrag dat wordt uitgekeerd, bedraagt € 5.000. Dit betekent dat je al recht hebt op subsidie als je investeert in een LED-installatie vanaf een investeringsbedrag van € 25.000.

Wel moeten grotere bedrijven aan extra voorwaarden voldoen. Bedrijven met 250 of meer medewerkers moeten na de aanvraag een extra vraag beantwoorden, namelijk: wat hun huidige situatie is en waarom de EG-subsidie voor hen een verschil zal maken.

Misvatting 2 - De EG-subsidie is alleen van toepassing op nieuwbouw of renovaties

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat de EG-subsidie voor LED-verlichting alleen van toepassing is op nieuwbouw of renovaties. Dit is niet waar. Ook bestaande glastuinbouwfaciliteiten kunnen ervan profiteren, zolang de investering maar bijdraagt aan het verduurzamen van de kas en energiebesparing oplevert.

Misvatting 3 – De EG-subsidie geldt enkel op de LED armaturen en niet op de installatie hiervan.

Een andere vaak gehoorde misvatting is dat de EG-subsidie voor LED-verlichting alleen van toepassing is op de armaturen zelf en niet op de installatie ervan. Dit is niet waar. In de regeling kunnen de volgende kosten worden gesubsidieerd:

  • LED-armaturen
  • Installatiekosten
  • Kosten voor aanpassing van de klimaatcomputer (sturing)
  • Kosten voor benodigde sensoren voor de sturing van LED-armaturen
  • Advieskosten voor ingewonnen LED-advies (niet gerelateerd aan subsidie)

Tips voor het aanvragen van de EG-subsidie voor LED-verlichting

In de afgelopen jaren dat we ondernemers uit de glastuinbouw begeleiden in het aanvragen van de EG-subsidie voor LED-verlichting hebben we een aantal misvatting gehoord. Hieronder noemen we er een aantal en helpen deze graag de wereld uit!

Tip 1
Gedetailleerde overeenkomst met ontbindende clausules

Zorg ervoor dat de overeenkomst gedetailleerd is en dat alles goed en helder is omschreven. Daarnaast moeten er ontbindende clausules in staan. De ontbindende clausule zorgt ervoor dat wanneer de subsidie is toegekend, je nog van LED-leverancier kunt veranderen. Je kunt dus eerst de aanvraag doen en er zeker van zijn dat je de subsidie gaat ontvangen. Mocht je onverhoopt toch geen subsidie ontvangen, dan ben je niet verplicht om de LED-installatie af te nemen bij de LED-leverancier. Na toekenning van de subsidie kun je met LED-leveranciers onderhandelen over de beste prijzen en garanties. Een ontbindende clausule zal niet zomaar door een LED-leverancier in een overeenkomst worden opgenomen. Wij helpen je graag bij het kiezen van een geschikte LED-leverancier en het opnemen van een ontbindende clausule.

Tip 2
Werk samen met een subsidieadviseur gespecialiseerd in EG-subsidie aanvragen voor LED

Zoals eerder vermeld, is het aanvragen van EG-subsidie voor LED-verlichting een uitgebreid proces waarbij veel administratieve stappen komen kijken. Het is vaak verstandig om de aanvraag uit te besteden aan een partij die al ervaring heeft met EG-subsidieaanvragen voor LED-verlichting. Deze partijen hebben nauwe contacten met de RVO en weten precies welke documenten nodig zijn om de aanvraag succesvol in te dienen

Download nu GRATIS het E-book
“Dé complete gids over de EG-subsidie voor LED-verlichting”

Download Gratis

Tip 3
Kies voor een energiezuinige LED-installatie

Kies altijd voor een LED-installatie die energiezuinig is. Hoewel LED-verlichting over het algemeen al energie-efficiënter is dan traditionele HPS-lampen, zijn er ook LED-lampen die (onnodig) meer energie verbruiken. Laat je altijd goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden die er zijn!

Kort samengevat

De EG-subsidie voor LED-verlichting is een waardevolle kans voor ondernemers in de glastuinbouw om te investeren in energiezuinige maatregelen, zoals LED-verlichting. Als ondernemer in de glastuinbouw kun je dus een deel van je investeringskosten terugkrijgen en gaan besparen op operationele kosten. Houd er wel rekening mee dat je moet voldoen aan specifieke eisen en procedures om te kunnen profiteren van de EG-subsidies. Laat je daarom adviseren door een ervaren partij op het gebied van de EG-subsidie en LED-verlichting.

“Ik ben Jordi van der Meijden, subsidie-en LED-specialist bij Ledgnd. Jaarlijks help ik tientallen klanten bij het aanvragen van subsidies en de integratie van LED-verlichting. Ik help je graag verder met jouw vraag over de EG-subsidie! Dan kijken we samen wat er mogelijk is qua LED-verlichting in jouw kas en  hoe we daar subsidie voor aan kunnen vragen.” 

Mail Jordi

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.