Skip to main content

Het klantverhaal van Zuidgeest Delfgauw

Begin dit jaar stapte Zuidgeest Delfgauw over van Son-T op LED. Om de juiste lampen te kiezen en bovendien aanspraak te maken op subsidie, liet de komkommerkwekerij zich uitvoerig adviseren door Ledgnd. En dat bleef niet zonder resultaat.

Ledgnd helpt Zuidgeest Delfgauw bij de overstap naar LED

Zuidgeest Delfgauw is een familiebedrijf waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Jaarlijks telen ze meer dan 16 miljoen komkommers op een oppervlakte van bijna 5 hectare.

Bijna 3 keer meer licht

van 75 PAR onder Son-T naar 200 PAR onder LED

Meer stengels

Eerder meer stengels per vierkante meter

Stroombesparen

Besparen op stroom, maar wel meer licht

Zuidgeest delfgauw Kas

Uitdaging

Zuidgeest Delfgauw is gespecialiseerd in de teelt van belichte hogedraad komkommers. Het familiebedrijf, dat 5 hectare groot is, oogst op jaarbasis zo’n 16 miljoen komkommers. Voorheen gebeurde die teelt onder Son-T, maar begin 2024 werd de overstap gemaakt naar LED-lampen. “Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, verklaart Mike Zuidgeest die verandering. Maar hoe maak je op dat moment de keuze voor de juiste lampen? “We zagen door de bomen het bos niet meer. We wilden richting LED, maar de ene leverancier levert zoveel procent rood, zoveel procent blauw en zoveel procent groen, terwijl een andere leverancier het weer helemaal anders doet. Wij hebben bepaalde spectrums nodig die ze in de tomaten bijvoorbeeld niet nodig hebben, zoals verrood. Een komkommerplant zonder verrood licht groeit niet en strekt niet, daar heb je eigenlijk helemaal niets aan. De eerste leverancier waarmee we spraken deed een offerte voor een lamp zonder dimbaar verrood. De volgende leverancier had dat weer wel. Waar begin je dan? We wilden eigenlijk wel dimbaar licht, maar dat heeft wel weer een meerprijs. Daarnaast moet de efficiënte wel hoger zijn.”

Oplossing

Zuidgeest Delfgauw Komkommers

De komkommerkwekerij klopte daarom bij Ledgnd aan voor advies. Het leidde ertoe dat de kwekerij uiteindelijk toch koos voor lampen met dimbaar verrood licht. “Tien procent is dimbaar en die tien procent kan worden omgezet in PAR-licht of kan worden bespaard in de stroomvoorziening”, geeft Mike Zuidgeest aan. Een keuze die volgens de ondernemer goed uitpakt in de praktijk. “We zijn dik tevreden over de eerste teelt onder LED. De Son-T lampen gingen naar ongeveer 75 micromol na vijf jaar. Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. Dat is bijna drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput!” Zuidgeest twijfelde aanvankelijk of hij dat ook terug ging zien in de planten. “Ik had er eerst niet veel vertrouwen in, maar binnen drie tot vier dagen gingen de planten groeien en kwamen de vruchten er ‘als een jekko’ vanaf. Eigenlijk is het sindsdien niet meer gestopt.”

Naast het advies over de lampen, hielp Ledgnd het komkommerbedrijf ook bij de aanvraag van een GMO-subsidie. “Voor het vervangen van Son-t door LED was een GMO-subsidie beschikbaar, maar daarvoor moest je wel besparen op de stroom. Ledgnd heeft voor ons doorberekend wat we hier konden ophangen. Son-t vraagt 1.040 watt om op te starten en daarna wordt 1.000 watt gevraagd. De LED lampen vragen iets minder dan 1.040 watt, waardoor we een deel stroom besparen en hebben we bijna drie keer zoveel licht in de kas.”

Resultaat

Nu de eerste oogstronde sinds de installatie van de LED-lampen achter de rug is, kan Zuidgeest niet anders dan positief zijn. “Het was super tot zover, we hebben eigenlijk geen teeltproblemen gehad en ik hoop ook niet dat ze nog gaan komen. We krijgen nu richting de zomer meer zonlicht, dus zou het alleen maar nog makkelijker moeten worden.” Daar komt bij dat de snelheid in de plant weliswaar vrijwel gelijk is gebleven naar de overstap van Son-t op LED, maar de kwekerij kon eerder meer stengels per vierkante meter neerzetten, geeft Zuidgeest aan. “Dat is gelijk een goede les voor volgend jaar, dat we dan nog eerder meer planten per vierkante meter kunnen neerzetten en nog vroeger kunnen oogsten.”

Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. We besparen nu op stroom maar hebben wel drie keer zoveel licht in de kas.

Verhoog ook je lichtopbrengst en bespaar op energiekosten

Neem nu contact met ons op
Mike Zuidgeest
Mike Zuidgeest
Zuidgeest Delfgauw

Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. We besparen nu op stroom maar hebben wel drie keer zoveel licht in de kas.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.