Skip to main content

Het klantverhaal van Van Schie Potlelies

Van Schie CV optimaliseert samen met Ledgnd de belichtingsstratie voor potlelies, resulterend in een efficiëntere en duurzamere teelt.

Ledgnd helpt Van Schie potlelies bij de optimalisatie van LED-belichtingsstrategie

Van Schie, met meer dan 35 jaar ervaring in het kweken van potlelies, zocht naar manieren om de teelt te verbeteren. Ledgnd bood een totaaloplossing voor de aankoop, integratie en optimalisatie van LED-verlichting in de tuin. Door slimme draadloze sensoren en sturingsmechanisme te gebruiken, hebben ze een geavanceerd systeem opgezet om het microklimaat klimaat te monitoren en te regelen.

15% kortere teelttijd

15% kortere teelttijd door de dag te verlengen met 1 uur

Intensere bladkeur

Lelies die onder LED groeide hadden groenere bladeren

Grotere bloemknoppen

De lelies produceerden grotere bloemknoppen van hogere kwaliteit

Sterkere bloem

Lelies die groeide onder LED waren sterker in vergelijking met Son-T

Uitdaging

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lelies kunnen worden geteeld met volledige LED-verlichting. Het implementeren van deze kennis in de kas is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Van Schie stond voor de uitdaging om de ideale lichtomstandigheden voor potlelies te creëren door gebruik te maken van LED-verlichting en het optimaliseren van het kas- en microklimaat.

Oplossing

Om veranderingen in de omgeving nauwkeurig te identificeren, is het cruciaal om kasgegevens te verzamelen en interpreteren, en de klimaatregelsystemen hierop aan te passen. Het doel van het experiment was om de verlichtingsstrategie te optimaliseren en energieverspilling tijdens het teeltproces te minimaliseren.

Ledgnd kwam met een speciaal samengestelde set sensoren om de bladtemperatuur, het lichtniveau, CO2-niveaus en de bodemvochtigheid te meten. Alle data werd verzameld in MyLedgnd en door een plantfysioloog geanalyseerd. Dankzij deze informatie kon Van Schie stressmomenten bij planten herkennen en de strategieën aanpassen voor een betere planning.

Probeer MyLedgnd 14 dagen gratis

Resultaat

Door de draadloze sensoren te koppelen aan de klimaatcomputer, konden ze de schermen automatisch regelen en de lichtniveaus aanpassen. Met slimme software simuleerden ze zelfs een geleidelijke zonsopgang, wat de planten een flinke boost gaf. De lelies hadden op het oog groenere bladeren, grotere toppen en sterkere bloemen. Door LED-verlichting te combineren met slimme schermstrategieën en geavanceerde technologie, hebben ze bij Van Schie een efficiëntere kweek kunnen realiseren met minder energieverbruik. Van Schie realiseerde door de dag met één uur te verlengen een 15% kortere teelttijd. Bij LED-verlichitng komt ook een stuk minder stralingswarmte vrij en er lag al een plan klaar om het verlies van twee graden te compenseren. Na de proef bleek dat de planten even goed reageerde op de twee graden temperatuur verlies met twee schermdoeken dicht en een goede luchtbeweging.

Minder energieverbruik door de optimalisatie van LED-verlichting, schermen en geavanceerde sturing

Start vandaag met het verzamelen van data voor een geoptimaliseerde teeltstrategie

Neem nu contact met ons op
Mike Zuidgeest
Mike Zuidgeest
Zuidgeest Delfgauw

We hebben Ledgnd ingeschakeld omdat we door de bomen het bos niet meer zagen. We wilden richting LED, maar de ene leverancier levert zoveel procent rood, zoveel procent blauw en zoveel procent groen, terwijl een andere leverancier het weer helemaal anders doet.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.