Efficiëntie – μmol/watt
Het gaat niet alleen om de lichtopbrengst, maar ook om de verhouding tussen opbrengst (licht) en verbruik (watt/joule). Hoe hoger de output en hoe lager het verbruik, hoe efficiënter de LED. Hoeveel licht een LED module kan produceren hangt ook af van de levensduur, kleurechtheid en kleurkwaliteit. De term efficiëntie komt oorspronkelijk uit de traditionele verlichtingsmarkt en is voor de tuinbouw veranderd van lumen/watt in P.A.R. μmol/watt.

De norm houdt een kern van waarheid in maar is grotendeels een marketingverhaal geworden omdat bepaalde spectra voor de hoogste efficiëntie worden gemaakt maar wetenschappelijk niet in overeenstemming zijn met de resultaten van de planten en/of verschillende teeltdoelen. De hoogste efficiëntie kan worden bereikt wanneer het rood-blauwe spectrum wordt toegepast. Het is ook bewezen dat dit niet voor elk gewas het beste spectrum is.
Bekijk hier onze video over de efficiëntie – μmol/watt:
Vragen hierover? Neem gerust contact op met één van onze Ledgnd’s!
Nieuwe artikelen

Nieuwe API-koppeling brengt Robtelli’s plaagdata direct naar MyLedgnd
Met de nieuwe integratie tussen Robtelli en MyLedgnd kunnen telers hun plaagbeheer volledig geautomatiseerd en datagedreven inrichten. Waar voorheen vangplaatgegevens handmatig moesten worden ingevoer…

KNMI Weersvoorspellingen nu op de homepagina van MyLedgnd
MyLedgnd heeft er een nieuwe handige functionaliteit bij. Dankzij een nieuwe koppeling met het KNMI staan nauwkeurige weersvoorspellingen voortaan automatisch op je MyLedgnd homepagina. Je ziet in rea…

Heatmap brengt data tot leven
MyLedgnd heeft een update gehad, waarbij er meerdere apps zijn toegevoegd en verbeterd. Een van de verbeteringen is de heatmap optie. Waar sensordata voorheen vooral in grafieken en tabellen werd gep…
Lees verder

Welke plantfeedbacksystemen zijn er?
De glastuinbouw maakt een transformatie door: we gaan van een klimaat gestuurde kas naar een plant gestuurde kas. Dit houdt in dat we sturen op de realtimebehoeften van het gewas, gemeten met plantfe…

Onzichtbare plantstress Deel II – Hoe VPD helpt bij het vroeg signaleren van stress in de kas
In de kas lijkt alles groen en gezond. Toch schuilt er soms een sluimerend probleem dat je met het blote oog nauwelijks ziet: plantstress. Stress die niet direct zichtbaar is, maar wel degelijk effect…

Nieuwe API-koppeling brengt Robtelli’s plaagdata direct naar MyLedgnd
Met de nieuwe integratie tussen Robtelli en MyLedgnd kunnen telers hun plaagbeheer volledig geautomatiseerd en datagedreven inrichten. Waar voorheen vangplaatgegevens handmatig moesten worden ingevoer…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.