Skip to main content
Begrippen

Micromol (μmol/s), PPF en PPFD

Micromol

μMol/s (micromol) is de eenheid waar P.A.R. in wordt uitgedrukt. Deze eenheid weergeeft hoeveel micromols per seconde een lichtbron uitstraalt. μMol/s is één miljoenste deel van een Mol (10−6 mol).

Fotosynthetische foton flux

Dit heeft vervolgens weer te maken met PPF dat staat voor fotosynthetische foton flux. Dit meet de totale hoeveelheid PAR dat is geproduceerd door een lichtbron per seconde. Ook is de PPF uitgedrukt in de eenheid μmol/s (micromol).

Fotosynthetische foton flux density

PPFD staat voor fotosynthetische foton flux density en dat gaat vervolgens over hoeveel PAR er op het gewas terechtkomt. Hoe dichter de lichtbron bij het gewas is, hoe hoger de PPFD zal zijn. De afstand van de lichtbron tot het gewas bepaalt: homogeniteit, lichtsterkte en lichtvervuiling. Het beste recept verschilt per situatie en is maatwerk. Wij helpen u hier graag bij, om een passend plan te realiseren. PPFD is uitgedrukt in de eenheid μmol/s (micromol).

Voorbeeldcase met

Willem koopt een lamp met een output van 2000 PPF. Dit betekent dat Willem zijn lamp 2000 μmol/s (micromol per seconde) uitstraalt. De afstand van de lamp tot het gewas is 3 meter. Door middel van een lichtsensor kan Willem zijn PPFD opmeten. Hij meet dat 100 μmol/s (micromol per seconde) op zijn gewas staat.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.