Skip to main content
LED

LB-normering en levensduur van led verlichting

De opgegeven levensduur zegt heel weinig over de kwaliteit van led verlichting. Verlichting kan wel een lange levensduur hebben, maar tegelijk een drastische afname van de lichtopbrengst. Om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van LED, moet je gebruik maken van de LB-normering. Deze normering heeft twee variabelen: de L-waarde en B-waarde.

L-waarde

De L-waarde geeft de terugval van de lichtopbrengst aan na levering van de verlichting na een bepaald aantal uren. Hoe hoger de L-waarde, hoe hoger de kwaliteit van de led verlichting. 

Voorbeeld:

Wanneer een armatuur een levensduur van 50.000 branduren heeft en een L-waarde van 80, dan is er na 50.000 branduren nog ca. 80% van de totale lichtopbrengst over.

B-waarde

De B-waarde geeft het percentage geeft het percentage armaturen aan dat afwijkt ten opzichte van de opgegeven L-waarde. Bijv. B30 houdt in dat 30% van de LED’s de gegeven levensduur niet zullen behalen. Let op: de B-waarde gaat uit van het worst-case-scenario, dus het kan altijd positiever uitvallen. 

Voorbeeld:

Een LED lamp heeft:

  • output: 2500 Lumen
  • levensduur: 60.000 branduren
  • LB-norm: L70B50

De L-waarde laat zien dat er na 60.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft.

Verstandige beslissing maken met de LB-normering

Kies ledverlichting met veel branduren én een hoge LB-normering. Hierdoor zullen de resultaten op langere termijn verbeteren. Meer weten over de LB-normering? Bekijk de video hieronder of neem contact met ons op!

https://www.youtube.com/watch?v=pMyacmOb1XA

Ledgnd heeft calculators ontwikkeld waarin verschillende leveranciers vergeleken worden. Iedere situatie is maatwerk en daarom is dit advies zo ontzettend belangrijk.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.