CO2 Sensor | Wat is het en hoe maak je er gebruik van?
Een CO2 sensor meet de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de lucht in “parts per million (ppm)”.
Installatie van de CO2 sensor
De installatie en positionering van de CO2 sensor is belangrijk, omdat er in een kas sprake is van verschillende microklimaten. Bevestig de sensor met een tie-wrap of touw aan een tripod en plaats deze tussen de planten:
- Wanneer er slechts één sensor beschikbaar is, is het midden van een kas of afdeling de beste plek om de sensor te plaatsen (Lee et al., 2019).
- Bij gebruik van meerdere sensoren is meer verspreiding mogelijk om zo een beter beeld te krijgen van de temperatuur en luchtvochtigheid in de kas (Bhujel et al., 2020).
Do’s en Don’ts bij het installeren van een sensor
- Plaats de sensor tussen de onderste en bovenste bladeren, afhankelijk van wat er gemeten moet worden.
- Installeer de sensor op een plek die representatief is voor de meeste planten, dus bijvoorbeeld niet langs een gangpad.
- Plaats de sensor niet dicht bij een plek waar CO2 wordt geïnjecteerd.
- Hanteer een straal van één meter aan planten rondom de sensoren. Hierdoor minimaliseer je het grenseffect.
Data van de CO2-sensor analyseren
Iedere vijf minuten verzendt de CO2 sensor de waarden naar MyLedgnd. Hier heb je direct een overzicht van het verloop van deze waarden gedurende de dag. Tegelijk kun je hier meerdere sensoren tegelijk analyseren om verschillen in waarden tussen verschillende afdelingen binnen de kas inzichtelijk te maken
In afbeelding 1 is duidelijk te zien dat rond 18:00 de gele lijn een stuk hoger is vergeleken met de groene lijn. Dit komt doordat de sensor van de gele lijn dicht bij de CO2 diffuser zit en er daardoor sprake is van een verschillend microklimaat.

Afbeelding 1: Bij de gele lijn is de CO2-waarde te hoog doordat deze te dicht bij de CO2-diffuser zit. Hierdoor is sprake van een verschillend microklimaat.
Welke conclusies kun je trekken uit de gemeten data?
De CO2-waarden zijn interessant om te vergelijken met andere data, zoals:
- Bladtemperatuur: Om het effect van de CO2-concentratie op het openen en sluiten van de huidmondjes in te zien, vergelijk je de bladtemperatuur met de data uit de CO2 sensor. Een normale reactie van een plant bij een hogere CO2-concentratie is om de huidmondjes (deels) te sluiten.
- Tijd: Het is van belang om de CO2-waarden van de lucht in de kas goed bij te houden. Dit geldt voor zowel een kas met CO2-supplementatie als voor een kas zonder supplementatie.
Voor een kas met CO2-supplementatie is het belangrijk om te kijken of de waardes op hetzelfde niveau blijven als de ingestelde ppm-waarde. Er kunnen meerdere oorzaken zijn wanneer dat niet het geval is:
- Er wordt te weinig CO2 geïnjecteerd.
- De verdeling van CO2 in de kas is suboptimaal.
- De CO2 sensor staat te dicht bij de plek waar CO2 wordt geïnjecteerd.
- De ramen staan te wijd open waardoor er veel CO2 verloren gaat.
- De planten zijn erg actief en nemen veel CO2 op.
Voor een kas zonder CO2-supplementatie is het dus ook van belang om naar de CO2-waarden te kijken. Dit is voornamelijk om te controleren of de CO2-waarden niet te veel zakken overdag. Door middel van metingen door de CO2 sensor wordt het duidelijk of er genoeg nieuwe lucht via de ramen binnenkomt om de lucht te verversen.
Advies van Ledgnd
CO2 sensoren zijn een goede manier om snel inzicht te krijgen over de CO2-verschillen in diverse microklimaten in de kas. Voor de beste inzichten raden we aan om naast CO2 metingen ook metingen naar bladtemperatuur en VPD te doen om de hierboven beschreven vergelijkingen te kunnen doen.
Referenties
Bhujel, A., Basak, J. K., Khan, F., Arulmozhi, E., Jaihuni, M., Sihalath, T., … & Kim, H. T. (2020). Sensor Systems for Greenhouse Microclimate Monitoring and Control: A Review. Journal of Biosystems Engineering, 45(4), 341-361.
Lee, S. Y., Lee, I. B., Yeo, U. H., Kim, R. W., & Kim, J. G. (2019). Optimal sensor placement for monitoring and controlling greenhouse internal environments. Biosystems Engineering, 188, 190-206.
Nieuwe artikelen

GreenTech Amsterdam 2025
Van 11 tot en met 13 juni 2025 staat de RAI Amsterdam volledig in het teken van GreenTech, hét internationale platform voor tuinbouwtechnologie. Professionals uit de hele wereld komen hier samen om te…

LichtWijs Lichtsymposium
Op donderdag 9 mei 2025 vindt in de Machinezaal van het Thermotechnisch Instituut in Heverlee (België) het LichtWijs-evenement plaats. Deze kleinschalige vakbeurs is dé plek voor telers, adviseurs en…

EG-subsidie 2025: De veranderingen van dit jaar op een rij
De glastuinbouw blijft volop in beweging, en dat geldt ook voor de subsidieregelingen. Op 18 maart is in de Staatscourant de nieuwe openstelling van de EG-subsidie bekendgemaakt, inclusief de wijzigin…
Lees verder

Data uit de kas: FE in de Tomaten Teelt – Deel 4
In de zoektocht naar optimalisatie in de glastuinbouw speelt fotosynthese-efficiëntie (FE) een cruciale rol. In dit artikel richten we ons op een case uit de tomatenteelt. Er wordt onderzocht hoe aanp…

LED-verlichting kopen? Dit is waar het vaak misgaat
De folders zien er gelikt uit. Grafieken die 20% meer productie beloven, armaturen met futuristische namen en kleuren die zouden zorgen voor magische groei. Maar elke kas is anders, wat bij een colleg…

Maak slimme keuzes bij de aanschaf van LED-verlichting in de kas
Als je wilt verduurzamen of je gaat een nieuwe kas bouwen dan komt LED-verlichting al snel in beeld. Met LED krijg je meer controle over je lichtstrategie, je gaat energie besparen en je bent in staa…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.