Skip to main content
Actueel

Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 3 MyLedgnd Innovaties

In deel 3 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel over de nieuwste innovaties binnen MyLedgnd, zoals de implementatie van een gamification-element waarmee gebruikers dagelijkse scores kunnen ontvangen en analyseren. Hij legt uit hoe het platform zich richt op API-management en het toevoegen van nieuwe technologieën om de plant ’tegen je te laten praten’ middels dagscores.

In dit drieluik verkennen we de innovatieve technologieën die de tuinbouwsector transformeren. We bespreken de uitdagingen bij het implementeren van duurzame verlichtingsoplossingen en hoe geavanceerde technologieën telers helpen hun kassen te optimaliseren. Maarten van Bemmel, Product Owner van MyLedgnd, deelt toekomstgerichte innovaties en hoe deze ontwikkelingen telers ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Gamification met dagscores

Maarten van Bemmel vertelt over enkele nieuwe innovaties binnen MyLedgnd. “We werken aan het implementeren van een gamification-element,” zegt hij. “Gebruikers kunnen een dagelijkse score ontvangen, bijvoorbeeld op basis van hun totale fotosynthese voor een bepaalde dag. Ze kunnen deze data vergelijken met variabelen die hun score hebben beïnvloed om te bepalen of het een goede dag was en wat de bijbehorende ‘recepten’ waren.” Een voorbeeld hiervan is: Je hebt een dag waarop je tien mol licht hebt gehad. Als je op een andere dag met dezelfde hoeveelheid licht een minder goede score hebt, kun je analyseren waar dat aan ligt. Misschien komt het door een andere locatie binnen je bedrijf of door een andere variabele.

Het doel is om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om te begrijpen of ze een goede of slechte dag hadden. “In plaats van zelf grafieken te interpreteren, krijg je in MyLedgnd een melding of het een goed of een slechte dag was, ” legt Maarten uit. “Als het een slechte dag was, kunnen ze klikken om te zien welke variabele de oorzaak was. Misschien was er die dag te weinig CO2 of te veel licht voor de hoeveelheid warmte in de kas, wat stress veroorzaakt heeft.” Gamification is een richting waar Ledgnd opgaat, het is op dit moment nog in ontwikkeling en wordt binnenkort in het dataplatfom geïmplementeerd.

API-Managemet

Daarnaast richt MyLedgnd zich op API-management en het toevoegen van nieuwe sensoren en partners. “We praten met leveranciers van plantfeedback-sensoren,” zegt Maarten. “Het idee is om niet alleen naar basisparameters zoals CO2 en licht te kijken, maar ook om de plant ’tegen je te laten praten’.” We investeren in het creëren van deze partnerships en het combineren van alle data op één platform.

Het delen van data is een drempel

Een van de grootste uitdagingen in de markt is het overtuigen van telers om hun data te delen. “In Europa is het al vrij open, maar in andere delen van de wereld is het wat meer gesloten,” zegt Maarten. “Om te winnen in dit spel, moet je optimaliseren en beginnen met het delen van je data, tenminste met je adviseur.”

Blik op de toekomst

We zijn zeer tevreden met de vooruitgang en kunnen niet wachten om het met iedereen te delen,” aldus Maarten. De nieuwe look en feel wordt ook goed ontvangen door de gebruikers. Met deze innovaties en voortdurende inzet voor optimalisatie blijft MyLedgnd een pionier in de wereld van kasverlichting en data.

Maarten besluit met een blik op de toekomst. “We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze diensten te verbeteren en uit te breiden. Dit betekent dat we altijd op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en trends in de tuinbouwsector. Ons doel is om telers te voorzien van de tools en kennis die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een steeds veranderende markt.”

Future-Proof met MyLedgnd

Wil je meer weten over hoe MyLedgnd je als teler future-proof kan maken? Probeer MyLedgnd 14 dagen gratis en ontdek zelf hoe ook jij op een laagdrempelige manier met data aan de slag kunt gaan.

Probeer 14 dagen gratis

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.