Skip to main content
Actueel

Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 2 Innovatieve technologieën

In deel 2 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel hoe MyLedgnd met slimme technologie en sensoren telers helpt hun kassen beter te beheren. Hij legt uit hoe het platform ingewikkelde data begrijpelijk maakt en waarom het delen van data en educatie van klanten belangrijk is. Ook bespreekt hij de samenwerking met verschillende partners en de voortdurende inspanningen om het platform gebruiksvriendelijker te maken.

In dit drieluik verkennen we de innovatieve technologieën die de tuinbouwsector transformeren. We bespreken de uitdagingen bij het implementeren van duurzame verlichtingsoplossingen en hoe geavanceerde technologieën telers helpen hun kassen te optimaliseren. Maarten van Bemmel, Product Owner van MyLedgnd, deelt toekomstgerichte innovaties en hoe deze ontwikkelingen telers ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Maarten van Bemmel legt uit hoe MyLedgnd gebruik maakt van geavanceerde technologieën om telers te ondersteunen. “Ons platform is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, maar sommige data, zoals plantfeedback, kunnen complex zijn,” zegt hij. “We maken gebruik van sensoren die kunnen lezen wat een plant zegt, zoals of de plant stress ervaart of fotosynthetiseert. Dit helpt telers om hun kassen optimaal te beheren.”

Plug en play oplossing

Steeds meer telers staan open voor het gebruiken en toepassen van nieuwe technologieën in de kas. We komen uit een tijd waarin dashboards moeilijk te begrijpen waren. “Je hebt dan wel coole grafieken, maar wat doe je ermee? Wat betekent het en hoe interpreteer je het? Wij helpen met plantfysiologen om de data te interpreteren, maar het einddoel moet zijn dat telers zelf het grootste deel kunnen interpreteren en optimaliseren,” legt Maarten uit. “We proberen MyLedgnd zo plug-and-play en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Maar sommige data, vooral als je praat over plantfeedbackdata, kunnen behoorlijk complex zijn. Er zijn sensoren die kunnen lezen wat een plant zegt, zoals of hij stress ervaart of aan het fotosynthetiseren is. Dit moet je dan interpreteren, en voor sommige telers is dit een eitje, maar voor anderen is het behoorlijk high-tech.” Hier komt de educatie rol weer terug. “We leiden de teler alsware op waardoor ze vervolgens zelf aan de slag kunnen met de data.”

Voor het meten werkt Ledgnd samen met verschillende partners. “We werken met sensoren van derden. Het maakt ons niet uit welke sensoren een teler al heeft of wil gebruiken, zolang ze waarde toevoegen. Als een sensor helpt om de doelstellingen van de teler te behalen, denk dan bijvoorbeeld aan de opbrengst te optimaliseren of energie te besparen, dan adviseren wij die.”

Het delen van data is een drempel

Een van de grootste uitdagingen in de markt is het overtuigen van telers om hun data te delen. “In Europa is het al vrij open, maar in andere delen van de wereld is het wat meer gesloten,” zegt Maarten. “Om te winnen in dit spel, moet je optimaliseren en beginnen met het delen van je data, tenminste met je adviseur.”

Eenvoudig data begrijpen is betere beslissingen nemen

Maarten legt uit dat het platform van MyLedgnd is ontworpen om telers te helpen bij het interpreteren van complexe data. “We willen dat telers zelfverzekerd zijn in hun beslissingen. Dit betekent dat we hen niet alleen de tools geven om data te verzamelen, maar ook om deze data te begrijpen en te gebruiken. Dit is waar onze expertise in plantfysiologie echt van pas komt.”

MyLedgnd werkt hard aan het verbeteren van de gebruikservaring en het activeren van hun klanten. “Optimaliseren is een continu proces,” benadrukt Maarten. Ledgnd heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een compleet nieuwe interface en design. “We hebben aan een compleet nieuw design gewerkt en implementeren steeds meer partners, zoals camerasystemen. We willen dat telers zelf eenvoudig nieuwe sensoren kunnen toevoegen via een plug-and-play systeem. Ook investeren we in API-beheer, zodat telers zelf verbindingen kunnen maken en verbreken met sensorpartijen en klimaatcomputers. Ons doel is om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.”

Future-Proof met MyLedgnd

Wil je meer weten over hoe MyLedgnd je als teler future-proof kan maken? Probeer MyLedgnd 14 dagen gratis en ontdek zelf hoe ook jij op een laagdrempelige manier met data aan de slag kunt gaan.

Probeer 14 dagen gratis

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.