Welke plantfeedbacksystemen zijn er?
De glastuinbouw maakt een transformatie door: we gaan van een klimaat gestuurde kas naar een plant gestuurde kas. Dit houdt in dat we sturen op de realtimebehoeften van het gewas, gemeten met plantfeedbacksystemen of sensoren. Dankzij de nieuwe generaties plantfeedbacksystemen hebben telers nu inzicht in de fysiologische toestand van hun gewas.
Waar we voorheen vooral keken naar omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht en CO₂, verschuift de focus nu naar hoe het gewas daadwerkelijk reageert op deze factoren. Een hoge PAR-waarde zegt immers weinig als de plant het licht niet efficiënt benut. Plantfeedbacksystemen geven inzicht in wat er écht gebeurt binnenin de plant, of het nu gaat om fotosynthese, huidmondjesactiviteit of stresssignalen. Zo maken we de stap van registreren naar begrijpen en uiteindelijk naar slimmer sturen. In dit artikel bespreken we vier plantfeedbacksystemen die realtimedata leveren over de gezondheid van de plant.
Cf2Go van Phenovation
De Cf2Go is een contactloze sensor van Phenovation die realtime de fotosynthese-efficiëntie kan meten. De sensor registreert niet alleen de klassieke Fv/Fm-waarde (maximale fotosynthese-efficiëntie), maar ook NPQ(t), wat waardevolle inzichten geeft in hoe efficiënt een plant overtollige energie kan dissiperen door deze om te zetten in warmte, zonder schade aan de cellen te veroorzaken. Verder kan met de Fv/Fm-waarde en PAR berekenen wat de lichtstress is op elk moment in de lichtafwijking grafiek. Daarnaast biedt de sensor T/Fm-metingen, waarmee stress in planten tot wel een uur eerder kan worden gedetecteerd dan met de lichtafwijking grafiek

Technologie CF2GO
De Cf2Go maakt gebruik van korte, blauwe lichtflitsen. Dit licht wordt geabsorbeerd door de plant, waarna de sensor de teruggekaatste chlorofylfluorescentie meet. Deze fluorescentie-informatie geeft een indicatie van de efficiëntie van de fotosynthese en wordt elke minuut gemeten waardoor je er direct bij bent bij elk stressmoment. De Cf2Go voert nauwkeurige metingen uit tot 100 cm van de plant.
Fotosynthese-efficiëntiesensor van Sendot
De fotosynthese-efficiëntiesensor van Sendot geeft inzicht in hoe efficiënt het gewas het beschikbare licht omzet in suikers. De sensor meet realtime de fotosynthese-efficiëntie (Fv/Fm) op bladniveau. Dit maakt het mogelijk snel te reageren op stressfactoren zoals overbelichting of een CO₂-tekort. In combinatie met een PAR-sensor kan worden berekend of het licht dat op het blad valt daadwerkelijk benut wordt.

Technologie Sendot Fotosynthese-efficiëntiesensor
De sensor wordt met een glasvezelkabel direct op een blad bevestigd en maakt gebruik van chlorofylfluorescentie: korte lichtimpulsen worden op het blad gericht. De sensor meet vervolgens de teruggekaatste fluorescentie en bepaalt daaruit de fotosynthese-efficiëntie (Fv/Fm).
Sapstroom- en stamdiametersensoren van 2Grow
2Grow heeft twee sensoren die rechtstreeks meten hoe de plant water transporteert en hoe de stamdiameter zich realtime gedraagt. De sapstroomsensor geeft inzicht in de hoeveelheid water die door de plant wordt opgenomen en verplaatst, wat een directe indicatie is van transpiratie en wortelactiviteit. De stamdiametersensor meet microscopisch kleine veranderingen in de stamomvang, wat iets zegt over de waterbalans en de groei of krimp van de plant. Dit laatste geeft inzicht over het soort groei van de plant, meer vegetatief of generatief, en of de plant het moeilijk had om te groeien.
Technologie 2Grow
De sensoren worden direct op de stengel of stam van de plant bevestigd. De sapstroomsensor werkt volgens het warmtebalansprincipe: een verwarmingselement rondom de stengel meet precies hoeveel warmte het sap opneemt en afgeeft. Dit is direct gerelateerd aan de sapstroom. De stamdiametersensor maakt gebruik van een precisieschuifmechanisme dat veranderingen in de stamomtrek meet op microniveau.
Biosensor van Vivent Biosignals
De biosensor van Vivent meet elektrische signalen in de plant, oftewel biopotentialen. Deze signalen geven realtime inzicht in hoe de plant reageert op veranderingen zoals lichtwisselingen, irrigatie, nutriëntentoevoegingen of andere omgevingsveranderingen. Dit wordt bepaald door geavanceerde modellen die het ritme van de biosignalen vertalen naar specifieke stress signalen, te korte aan water of nutriënten.
Technologie Vivent Biosensor
De biosensor maakt gebruik van elektrofysiologische technologie, waarbij twee elektroden op de plant worden aangebracht. Deze registreren microvolt-signalen die ontstaan als gevolg van interne spanningsveranderingen. Door de modellen wordt dit vertaald naar waardevolle plant-feedback inzichten voor de kweker.
Nieuwe artikelen

Nieuwe API-koppeling brengt Robtelli’s plaagdata direct naar MyLedgnd
Met de nieuwe integratie tussen Robtelli en MyLedgnd kunnen telers hun plaagbeheer volledig geautomatiseerd en datagedreven inrichten. Waar voorheen vangplaatgegevens handmatig moesten worden ingevoer…

KNMI Weersvoorspellingen nu op de homepagina van MyLedgnd
MyLedgnd heeft er een nieuwe handige functionaliteit bij. Dankzij een nieuwe koppeling met het KNMI staan nauwkeurige weersvoorspellingen voortaan automatisch op je MyLedgnd homepagina. Je ziet in rea…

Heatmap brengt data tot leven
MyLedgnd heeft een update gehad, waarbij er meerdere apps zijn toegevoegd en verbeterd. Een van de verbeteringen is de heatmap optie. Waar sensordata voorheen vooral in grafieken en tabellen werd gep…
Lees verder

Onzichtbare plantstress Deel II – Hoe VPD helpt bij het vroeg signaleren van stress in de kas
In de kas lijkt alles groen en gezond. Toch schuilt er soms een sluimerend probleem dat je met het blote oog nauwelijks ziet: plantstress. Stress die niet direct zichtbaar is, maar wel degelijk effect…

Nieuwe API-koppeling brengt Robtelli’s plaagdata direct naar MyLedgnd
Met de nieuwe integratie tussen Robtelli en MyLedgnd kunnen telers hun plaagbeheer volledig geautomatiseerd en datagedreven inrichten. Waar voorheen vangplaatgegevens handmatig moesten worden ingevoer…

KNMI Weersvoorspellingen nu op de homepagina van MyLedgnd
MyLedgnd heeft er een nieuwe handige functionaliteit bij. Dankzij een nieuwe koppeling met het KNMI staan nauwkeurige weersvoorspellingen voortaan automatisch op je MyLedgnd homepagina. Je ziet in rea…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.