Skip to main content
Data uit de Kas

Data uit de kas: RTR

In de glastuinbouw is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen licht en temperatuur om optimale groeiomstandigheden voor de gewassen te creëren. In dit artikel bekijken we een recente casus met chrysanten waarbij de RTR-waarde (Etmaaltemperatuur gedeeld door de lichtsom) niet binnen het gewenste bereik viel. We bespreken wat deze waarden betekenen, wat de oorzaken zijn en welke aanpassingen zijn doorgevoerd om de balans te verbeteren.

In onze rubriek ‘Data uit de Kas’ laten we zien wat er allemaal mogelijk is met data uit de kas. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leggen we uit hoe je door data-analyse meer inzicht krijgt in je gewas en klimaat. We geven je handvatten om zelf je eigen data te analyseren en interpreteren. In dit artikel behandelen we een voorbeeld van de RTR bij een chrysantenteler.

Wat is een RTR-waarde

RTR, oftewel Ratio Temperature to Radiation (Verhouding tussen Temperatuur en Straling), is een cruciale parameter in de glastuinbouw. Het geeft de verhouding weer tussen de temperatuur in de kas en de hoeveelheid licht die het gewas bereikt. Hierbij wordt licht gedefinieerd als de totale lichtsom, ook wel DLI (Daily Light Integral) genoemd, die het gewas ontvangt. Met andere woorden, RTR laat zien hoe goed het beschikbare lichtniveau in de kas overeenkomt met de temperatuur, wat direct invloed heeft op de groeisnelheid- en balans van de planten.

Analyse van de RTR-waarde

De RTR-waarde is dus een belangrijke indicator voor de efficiëntie van de licht-en temperatuurverhouding in de kas. In het geval van de chrysant teler. Werd een opvallende daling van de RTR-waarde opgemerkt in de periodes van 24 juni tot 31 juni en van 14 juli tot 23 juli (nummer 1 in de afbeelding). De gemeten waarde waren consistent lager dan de streefwaarde van 1,5 (nummer 2 in de afbeelding). Dit wijst op een situatie waarin de temperatuur in de kas relatief laag was ten opzichte van de hoeveelheid licht die planten ontvingen in die periode.

In deze casus hebben we een statische streefwaarde maar idealiter indien mogelijk, werken we met een dynamische RTR streefwaarde. Onze dynamische streefwaarde wordt berekend aan de hand van de etmaaltemperatuur die behaalt is. Daarmee wordt de ideale RTR berekend. In een volgende post vertellen we hier meer over.

Oorzaak lage RTR-waarde

Een RTR-waarde van rond de 1 geeft aan dat de temperatuur in de kas niet voldoende opwarmt in verhouding tot de lichtinval. Dit kan leiden tot een overproductie van suikers. De plant had meer warmte nodig om de suikers die hij produceerde te kunnen gebruiken voor productie. In de periode van 24 juni tot 31 juni en van 14 juli tot 23 juli (nummer 1 in de afbeelding) was de temperatuur in de kas dus niet optimaal voor de hoeveelheid licht die er beschikbaar was, wat resulteerde in een lagere RTR-waarde.

Oorspronkelijke strategie

De oorspronkelijke strategie was erop gericht op het verkrijgen van een compacte plant. Dit werd bereikt door vroeg in de ochtend te kieren. Door de kas vroeg in de ochtend te koelen, stimuleerde men een compactere groeiwijze van de plant. Hoewel deze methode effectief was om een compacte plant te krijgen had het als nadeel een relatief lage temperatuur wat zorgde voor lagere RTR-waardes. Dit zorgde ervoor dat de efficiëntie van de fotosynthese en de algehele groei van de plant nadelig werd beïnvloed.

Strategie voor een verbeterde RTR-waarde

Om de RTR te verhogen en de groei van de chrysanten te optimaliseren, is er in deze casus ervoor gekozen om de luchtstrategie aan te passen. Dit is gedaan door minder vroeg te kieren en de ramen langer gesloten te houden. Hierdoor kon de temperatuur in de kas sneller stijgen en werd de etmaaltemperatuur hoger. Door de ramen langer gesloten te houden, kon ook de CO2-concentratie in de kas hoger worden gehouden, wat een belangrijke factor is voor de fotosynthese en de groei van de planten.

Conclusie

Het optimaliseren van de RTR-waarde vereist een zorgvuldige afstemming van temperatuur, licht en CO2-concentratie. Door de strategieën aan te passen en te zorgen voor een hogere etmaaltemperatuur en een consistente CO2-concentratie, kan de RTR-waarde dichter bij de ideale waarde van 1,5 komen. Deze aanpassingen helpen niet alleen om de groeiomstandigheden voor de chrysanten te verbeteren, maar dragen ook bij aan een efficiënter productieproces in de kas.

Met de inzichten verkregen uit de data en de aanpassingen die zijn doorgevoerd, kan de teler nu gericht optimaliseren om betere resultaten te behalen. Deze casus benadrukt het belang van continue monitoring en aanpassing voor het bereiken van optimale groeiomstandigheden.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.