Het klantverhaal van de Van Geel Group
Efficiëntere orchideeënteelt met hulp van MyLedgnd
Om uit het doolhof van LED-aanbieders te komen, klopte plantenkwekerij Van Geel Groep uit Emmen drie jaar geleden aan bij Ledgnd. Inmiddels is het bedrijf volledig overgestapt op LED, naar tevredenheid van Martijn van Geel. Al begint de grootste uitdaging volgens hem nu pas. Met behulp van het softwareportaal MyLedgnd moet de teeltstrategie verder worden geoptimaliseerd. “We hebben alle tools in huis om efficiënter te telen, nu moeten we gaan leren hoe we dat daadwerkelijk realiseren.”
Uitdaging
Van Geel Group is een moderne kwekerij waar orchideeën, chrysanten en bromelia’s op een duurzame manier worden geteeld. In de chrysanten werkte het bedrijf al met een hybride combinatie van Son-T en LED, maar in de orchideeën nog niet. Om ook in die teelt een grote stap op gebied van duurzaamheid te zetten en een flinke energiebesparing te realiseren, wilde Martijn van Geel de stap naar LED maken. “Ik had geen ervaring met het maken van lichtplannen”, geeft hij aan. “Waar moet je op letten? Wat is een goede gelijkmatigheid? Hoe zit het met kleurverhoudingen? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op had.” Van Geel besloot daarom contact op te nemen met Ledgnd. “Er wordt veel over LED gezegd, maar wat moet je nu eigenlijk geloven? Een onafhankelijke partij als Ledgnd weet hoe het werkt, wat er gaande is, wat leveranciers te bieden hebben en wat het beste is voor mijn situatie.”
Maximale eruit halen
Samen met Ledgnd ging Van Geel het traject in. “Zij vroegen voor ons offertes en lichtplannen op, waren er ook bij als we gesprekken met leveranciers hadden en ze hielpen bij de aanvraag van de subsidies. Alles onder één dak van begin tot eind, voor mij werkte dat super.” Van Geel geeft aan dat het belangrijk is om kennis te hebben als je met leveranciers gaat onderhandelen. “Als je zelf niet over die kennis en knowhow beschikt, is het prettig dat je die kennis in huis kunt halen. Zodat je met iemand kunt sparren om uiteindelijk het maximale eruit te halen.”
In eerste instantie werd alleen gekeken naar LED voor koeling en afkweek, geeft Van Geel aan. “Dat is anderhalve hectare kas in totaal waarvoor we subsidie hadden aangevraagd. Maar toen we een jaar verder waren, besloten we om de subsidie voor de opkweek ook maar gelijk aan te vragen. Daarmee praten we dus al over de hele orchideeënkas. We hebben dat toen ook niet meer in tweeën geknipt, maar hebben daar één totaalplan van gemaakt. Uiteindelijk kozen we voor de watergekoelde LED-lampen van Oreon, omdat die gewoon het beste bij ons bedrijf passen. Die hangen nu ongeveer een jaar.”
Alle tools in huis
De uitdaging waar de kwekerij nu voor staat is het terugverdienen van de investering. “We hebben gekozen voor een hoger lichtniveau dat dimbaar is, maar waarbij je ook weer gas kunt geven als de stroom goedkoper is. Echter, onze computer kon dat niet handelen, waardoor we eerst ook een nieuwe klimaatcomputer moesten aanschaffen. We hebben nu, bij aanvang van het nieuwe belichtingsseizoen, alle tools aangeschaft om hier een succes van te maken. Maar dit seizoen moeten we dus echt gaan leren om ermee te werken.”
Van Geel heeft hoge verwachtingen, zo laat hij weten. “Ik verwacht dat het niet bij een stroombesparing van 40 procent zal blijven, maar dat het ons nog wel meer kan opleveren. Maar alles zal afhangen van hoe we de verlichting gaan toepassen.” Daar krijgt het bedrijf hulp bij van MyLedgnd, het softwareportaal van Ledgnd. Met MyLedgnd wordt de kasdata van gebruikers op een praktische en eenvoudige manier inzichtelijk gemaakt, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de verschillende klimaatfactoren en de invloed daarvan op jouw gewas. Op basis van de data die MyLedgnd verzamelt en analyseert, kan vervolgens de teeltstrategie worden geoptimaliseerd.
“Ik verwacht dat het niet bij een stroombesparing van 40 procent zal blijven, maar dat het ons nog wel meer kan opleveren."
Data interpreteren
“We zitten nog in de opstartfase met MyLedgnd, maar hopen dat we aan de hand van de informatie uit het portaal beter kunnen begrijpen hoe we de verschillende tools in de kas het beste kunnen inzetten”, zegt Van Geel. “We hebben eerst geregeld dat we snel en flexibel kúnnen sturen met de klimaatcomputer en de LED-verlichting, daarna hebben we sensoren aangeschaft om via MyLedgnd te monitoren hoe efficiënt de plant omgaat met het licht en nu is het zaak om een en ander goed op elkaar in te regelen en daar profijt uit te halen. Ik geloof daar heilig in, maar de leerschool begint pas. En daarin krijgen we vanuit Ledgnd ook advies, zodat we leren hoe je die data nu eigenlijk moet interpreteren.”
Bram Berkhout is een van de mensen binnen Van Geel Group die zich met data bezighoudt. Hij was tweeënhalf jaar teeltadviseur in de akkerbouw, waar hij werkte aan projecten rond data en precisielandbouw. “In de akkerbouw kun je een hoop mooie plannen maken in de winter, maar als het voorjaar weer start en het is druk, dan worden alle plannen weer overboord gegooid. In de glastuinbouw is dat niet het geval, daar gaat men wél serieus aan de slag met data. Daarom heb ik enkele maanden terug deze stap gemaakt.” Sindsdien werkt Berkhout ook met MyLedgnd. “Ik check elke dag de grafieken in de klimaatcomputer. Als ik gekke dingen zie, kijk ik in MyLedgnd naar de fotosynthesemeter. Je ziet dan dat er momenten op de dag zijn dat de efficiëntie heel hard terugloopt, wat je uiteraard niet wilt. Vervolgens ga ik dan bekijken waar dat aan ligt. Komt dat door de temperatuur, de luchtvochtigheid of misschien het licht. In de orchideeënteelt is het belangrijk dat je niet te veel licht hebt, maar wel genoeg. Als ik de oorzaak heb achterhaald, overleg ik met de teeltmensen hoe we dat gaan oplossen.”
“Ik check elke dag de grafieken in de klimaatcomputer. Als ik gekke dingen zie, kijk ik in MyLedgnd naar de fotosynthesemeter."
Teelt leren begrijpen
Berkhout werd door een medewerker van Ledgnd geholpen om wegwijs te worden in MyLedgnd. “Hij heeft verteld hoe je de grafieken afleest, waar je op moet letten en hoe de fotosynthese-sensoren precies werken. We hebben bij elkaar anderhalf uur samengezeten om alles door te nemen.” Berkhout is blij met het systeem, dat volgens hem makkelijk is om mee te werken. “Alles bij elkaar helpt MyLedgnd vooral om de teelt te begrijpen. Het systeem combineert de data van de sensoren met alle parameters die daarop van invloed zijn, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en licht. Ik kan dan nalopen waar het beter kan en op basis daarvan het klimaat bijsturen.”
Martijn van Geel hoopt dat alle investeringen en inspanningen er uiteindelijk toe leiden dat er nog efficiënter kan worden gewerkt in de kas. “En efficiënter werken kan twee dingen betekenen: óf dezelfde groei met minder energieverbruik óf meer groei met hetzelfde energieverbruik. Maar aan welk knopje je moet draaien en wat er wanneer gebeurt, dat is best ingewikkeld in de orchideeënteelt en moeten we gaan ontdekken.” Toch zorgt het nu al voor interessante inzichten, geeft Van Geel aan. “We kwamen er onlangs achter dat als we de plant een paar keer te veel licht geven aan het einde van de dag, dat de plant daar op dat moment heel weinig mee kan. Sterker nog, hij krijgt er zelfs stress van waar hij de dagen erna nog last van heeft. Dat soort dingen zie je echt pas als je met data gaat werken.”
Ga ook aan de slag met data.
Neem nu contact met ons opWe kwamen er onlangs achter dat als we de plant een paar keer te veel licht geven aan het einde van de dag, dat de plant daar op dat moment heel weinig mee kan. Sterker nog, hij krijgt er zelfs stress van waar hij de dagen erna nog last van heeft. Dat soort dingen zie je echt pas als je met data gaat werken.
Uit onze nieuws- en kennisbank
HortiContact 2025
Van 19 tot en met 20 februari staat Evenementenhal Gorinchem weer volledig in het teken van de glastuinbouw tijdens HortiContact 2025. Tijdens de beurs kom je in contact met collega’s, leveranciers en…
HortiContact 2025
Van 19 tot en met 20 februari staat Evenementenhal Gorinchem weer volledig in het teken van de glastuinbouw tijdens HortiContact 2025. Tijdens de beurs kom je in contact met collega’s, leveranciers en…
KAS Magazine: Werken en leren bij Ledgnd
Onlangs is onze collega Thijmen Calis geïnterviewd en gefotografeerd door KAS Magazine voor de speciale editie over werken en leren. Het resultaat? Een prachtig artikel waarin Thijmen zijn passie voor…