Het klantverhaal van Amarylliskwekerij M. Boers
Data delen houdt ons scherp
Martin Boers uit ’s-Gravenzande teelt al bijna veertig jaar amaryllisbollen. Wat ooit begon als een ‘zomervakantieklus’ bij zijn vader, groeide uit tot een gespecialiseerde onderneming. Sinds vier seizoenen maakt hij samen met twee collega-telers gebruik van het dataplatform MyLedgnd. Niet alleen om zijn eigen teelt te optimaliseren, maar ook om met elkaar inzichten te delen. “We houden elkaar scherp. We kunnen als groep gewoon standaard met elkaar in één dashboard.”

40 jaar vakmanschap
Martin Boers was 24 toen hij tijdens een vakantie meewerkte in het bedrijf van zijn vader. Hij besloot zijn studie achter zich te laten en zijn teelthart te volgen. In die tijd werden sla, orchideeën en amaryllisbollen geteeld.
Maar de liefde voor amaryllis won het al snel van de andere gewassen. Toen zijn moeder met pensioen ging, bouwde Martin de orchideeën af en specialiseerde hij volledig in bollen. In 1996 nam hij een tomatenkas over, verbouwde die tot bollenkas en breidde daarna stap voor stap uit met twee omliggende kassen. “De kas bestaat nu uit drie delen met elk een eigen oorsprong, maar we hebben alles wel aan elkaar gekoppeld qua verwarming, stroom en computers. Efficiënt én overzichtelijk.”
Martin teelt nu op 2,5 hectare amaryllisbollen in de vollegrond, verdeeld over twee locaties. De eerstejaarsbollen teelt hij op een andere kas iets verderop. “Dat is de kas waar ik ooit bij mijn vader ben begonnen. Het is een mooie cirkel. De tweedejaarsbollen met het grootste volume haal ik naar deze locatie , omdat hier ook wordt gesorteerd en gedroogd.”
Data als tweede paar ogen in de kas
Waar bloemen- of groentetelers snel resultaat zien van hun teeltstrategie, is dat bij bollen heel anders. “Een amaryllisteelt duurt twee jaar, maar eigenlijk drie als je de vermeerdering meerekent. Pas na drie jaar zie je of je aanpak werkt.” De bol bevat alle reserves en ontwikkelt van binnenuit. “Je kunt niet even kijken of hij goed reageert. Je moet vertrouwen op ervaring, je onderbuik en tegenwoordig ook op data.”
Martin gebruikt geen assimilatiebelichting omdat een Amaryllis niet veel licht nodig heeft. “We zijn met z’n allen tot de conclusie gekomen, aan de hand van de data uit MyLedgnd, dat amaryllis niet heel veel licht nodig heeft om te groeien. En we zien zelfs dat het functioneren van de plant bij te veel licht achteruit gaat.” Dat inzicht heeft geleid tot aanpassingen in de schermstrategie, bijvoorbeeld door eerder het zonlicht weg te schermen.
Een andere toepassing waarbij MyLedgnd wordt ingezet, is het monitoren van bodemvocht en temperatuur. De planten krijgen elke dag water via druppelslangen, maar de hoeveelheid wordt aangepast op basis van de trends. “Ik zie aan de trendlijn in het dashboard of ik te veel of te weinig geef.”
Samen leren van data
In de amaryllisteelt werken 45 telers samen in een collectief dat kennis en praktijkervaring deelt om de teelt verder te ontwikkelen. Binnen die groep zijn er drie telers, waaronder Martin Boers , die werken met het dataplatform MyLedgnd. In de kassen zijn sensoren geplaats en gekoppeld met MyLedgnd waarin de telers real-time elkaars data kunnen bekijken.
“Ik kan gewoon switchen naar mijn twee collega’s,” vertelt Martin. “En als ik iets opvallends zie, zet ik het in de appgroep. Soms ziet een ander eerder iets in jouw data dan jijzelf. Dat houdt je scherp.” Die open samenwerking zorgt ervoor dat ze niet alleen van hun eigen gewas leren, maar ook van de verschillen tussen de bedrijven. “De een teelt op substraat, de ander in de grond, maar juist daardoor zie je verschillen én overeenkomsten.”
De inzichten die dat oplevert, worden meerdere keren per jaar besproken in gezamenlijke sessies met plantfysioloog Thijmen van Ledgnd. “Thijmen komt vijf à zes keer per jaar langs. Dan zitten we met z’n drieën aan tafel en kijken we samen naar wat de data laat zien. Daarnaast hebben we een appgroep waarin we dingen delen. Je houdt elkaar scherp en leert van elkaar.”
Volgens Martin helpt die begeleiding om écht grip te krijgen op de cijfers. “We hebben er een beter gevoel bij.” En ook in zijn dagelijkse werk merkt hij het effect. “Je bent bewuster met het klimaat en de temperatuur bezig.”
“We zijn met z’n allen tot de conclusie gekomen, aan de hand van de data uit MyLedgnd, dat amaryllis niet heel veel licht nodig heeft om te groeien."

Ga ook aan de slag met data.
Neem nu contact met ons opUit onze nieuws- en kennisbank

Van klimaat naar gewas: waarom plantkunde de sleutel is tot betere teeltbeslissingen
In de kas draait alles om het creëren van de juiste omstandigheden. Licht, temperatuur, CO₂, luchtvochtigheid zijn voorbeelden van factoren die je allemaal meet, regelt en optimaliseert. Traditioneel…

De 3 grootste valkuilen bij het starten met sensoren in de kas (en hoe je ze voorkomt)
Steeds meer glastuinbouwbedrijven zetten sensoren en plantfeedbacksystemen in om data te verzamelen. Een hele logische stap, want meten is weten, en daarbij is data een randvoorwaarde voor wie zijn te…

Waarom zijn sensoren de eerste stap naar een efficiëntere teelt?
In de glastuinbouw draait alles om balans. De juiste hoeveelheid licht, temperatuur, vocht en CO2 bepalen of jouw gewas optimaal groeit of in de stress schiet. Maar hoe weet je wat er écht speelt in j…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat MyLedgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.