Skip to main content
Actueel

Gasprijzen in de glastuinbouw: ontwikkelingen 2022-2024 & 2025

In 2022 hebben we een aantal artikelen geschreven over de actuele gasprijzen in de glastuinbouw (Link 1 en Link 2). Bijna 2 jaar later is het tijd om terug te blikken en voorruit te kijken wat de ontwikkeling is geweest van de gasprijzen in onze sector.

De periode tussen 2022 en 2024 is voor de glastuinbouw in Nederland en Europa een uitdagende tijd geweest, vooral wat betreft energieprijzen. Gas blijft een cruciale kostenpost voor de sector. In dit artikel bespreken we de gasprijzen sinds 2022 en analyseren we de impact hiervan op de sector. En nog belangrijker: we werpen een blik op de toekomst van de glastuinbouw in een tijd van energietransitie en wat je als teler zelf kunt doen om energie te besparen.

2022: Crisisjaar met recordprijzen

Het jaar 2022 is de geschiedenisboeken ingegaan als een jaar waarin de gasprijzen een ongekende piek bereikte. De sector werd hard getroffen door de verminderde gaslevering vanuit Rusland. Zoals vermeld in ons eerdere artikel zag

de TTF (Title Transfer Facility), het Nederlandse platform voor de handel in gas, de prijzen exploderen naar meer dan 225 euro per megawattuur (MWh) in maart 2022. Maar de historische top was op 26 augustus waar de prijs naar 343 euro per MWh steeg. Voor de glastuinbouw resulteerde dit in een werkelijke crisis.

(Bron: TTF1 Chart)

In de winter van 2022 moesten veel telers moeilijke keuzes maken. Sommige telers kozen ervoor hun kassen leeg te laten en het gas wat ze ingekocht hadden tegen hogere prijzen door te verkopen. Andere telers maakte de keuze om kouder te telen en de aankoop van LED-verlichting te versnellen. Waarbij veel telers gebruik maakte van subsidiemogelijkheden van uit de overheid zoals de EG-regeling en de EIA-aftrek.

2023: Stabilisatie maar op hoog niveau

Het jaar 2023 bracht enige verlichting, maar gasprijzen bleven op een hoger niveau dan voor de crisis. De prijzen stabiliseerden rond de 100-150 euro per MWh, wat nog steeds drie tot vier keer hoger was dan voor de crisis.

De Nederlandse glastuinbouwsector onderging in 2023 ingrijpende veranderingen. Bedrijven die afhankelijk waren van langetermijncontracten voor gas konden profiteren van gunstigere prijzen die vóór de crisis waren vastgelegd, maar nieuwe contracten sloten vaak tegen aanzienlijk hogere tarieven. Hierdoor kwamen telers onder druk te staan om op zoek te gaan naar alternatieve, met name in de vorm van energie-efficiëntie en verduurzaming. LED-verlichting werd steeds populairder onder telers die hun afhankelijkheid van gas wilde verminderen. De overstap naar LED kwam daardoor in een versnelling.

2024: Een nieuw evenwicht?

In 2024 zien we de gasprijzen geleidelijk normaliseren, hoewel ze waarschijnlijk nooit meer terugkeren naar de niveaus van voor de energiecrisis. De vooruitzichten voor dit jaar laten zien dat de prijzen dalen tot gemiddeld 50-80 euro per MWh.
Als teler moet je echter steeds beter voorbereid zijn op een toekomst waarin de gasprijzen volatiel kunnen blijven. De focus is verschoven naar energiemanagement, waarbij het gebruik van alternatieve energiebronnen een grotere rol speelt. Tegelijkertijd is de toepassing van energiebesparende technologieën, zoals full-LED-verlichting, inmiddels geen keuze meer maar een noodzaak geworden net als de toepassing van data gedreven telen. Deze aanpak van data gedreven telen helpt je als teler niet alleen om efficiënter met energie om te gaan, maar biedt ook cruciale inzichten voor de integratie van technologieën zoals LED-verlichting.

1. Data-gestuurde integratie van LED-verlichting

De overstap naar LED-verlichting is één van de meest impactvolle maatregelen die je als teler kunt nemen om je energieverbruik te reduceren. Echter, de implementatie van LED vraagt om nauwkeurige afstemming op de specifieke behoeften van de kas en de gewassen. Data speelt hierbij een sleutelrol. Met behulp van data integratie platforms zoals MyLedgnd kun je in realtime monitoren hoe de LED-verlichting de groeiomstandigheden in jouw kas beïnvloedt.

(Bron: Screenshot MyLedgnd)

Door nauwkeurig inzicht te krijgen in klimaatfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en lichtintensiteit, kun je de verlichting optimaliseren. Dit voorkomt overbelichting, onderbelichting of te grote temperatuurschommelingen, die allemaal invloed hebben op de kwaliteit van de teelt. Bovendien zorgt dit ervoor dat LED-systemen niet onnodig energie verbruiken, wat zowel kosten bespaart als de teeltresultaten verbetert. Data helpt je bij het maken van data gedreven aanpassingen in de kas, zodat de LED-verlichting optimaal functioneert en energieverspilling wordt voorkomen.

2. Efficiënt energiegebruik door gedetailleerd inzicht in data

Naast de integratie van LED-verlichting speelt data ook een cruciale rol in het efficiënt beheren van het totale energieverbruik in de kas. Het energieverbruik in een kas is dynamisch en hangt af van verschillende factoren zoals het weer, de groeifase van de planten, en de behoefte aan licht en warmte. Met behulp van geavanceerde data-analyse kan MyLedgnd je helpen om het energiegebruik nauwkeurig af te stemmen op de daadwerkelijke behoeften van je gewas.

Een belangrijk aspect hiervan is het herkennen van patronen in energieverbruik. Zo kan data weergeven wanneer planten daadwerkelijk licht nodig hebben, wanneer verlichting kan worden gedimd of met welke kleuren er belicht moet worden, zonder dat dit de groei van je gewas negatief beïnvloedt. Dit voorkomt dat er onnodig energie wordt verbruikt op momenten dat de planten geen extra licht nodig hebben. Daarnaast kun als teler via datamonitoring ontdekken wanneer planten juist stress ervaren door te veel licht.

Door de data die MyLedgnd verzamelt en analyseert, krijg je de mogelijkheid om je kasklimaat nauwkeurig te optimaliseren. Wil je meer weten hoe jij in jouw kas data in kunt zetten om energie te besparen? Laat dan je emailadres en eventuele vraag achter. We nemen dan binnen twee werkdagen contact met je op.

    2024/2025 - … : Blik op de toekomst

    Wat kunnen we verwachten voor de rest van 2024 en daarna? Het is duidelijk dat de glastuinbouw de transitie naar een meer duurzame en energie-efficiënte sector versneld heeft. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verder verminderd door investeringen in LED-verlichting en alternatieve energiebronnen.

    MyLedgnd zal hierbij een essentiële rol blijven spelen. Telers die gebruikmaken van ons platform zijn beter uitgerust om de volatiele gasprijzen het hoofd te bieden en om op lange termijn te profiteren van lagere energiekosten door slimmere technologie-inzet en beter energiebeheer. De toekomst van de glastuinbouw ligt in data gedreven innovaties, en MyLedgnd biedt de tools die nodig zijn om deze toekomst te realiseren.

    Benieuwd geworden?

    Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.