Skip to main content
Nieuws

Hoge gasprijzen in glastuinbouw en efficiëntie van LED

De wereld heeft nog steeds te kampen met hoge energie- en gasprijzen. Wij maken ons bij Ledgnd zorgen over de effecten van deze prijzen op de glastuinbouw en de toekomst van telers die het hierdoor moeilijk hebben. Tegelijkertijd weten wij dat LED een goede oplossing biedt om efficiënt met gas en energie om te gaan ten opzichte van de huidige conventionele belichting.

Oorlog in Oekraïne en hoge gasprijzen in 2022

Al sinds december lopen de gasprijzen in rap tempo op. Dit komt mede doordat Rusland langzaam de gaskraan dicht begon te draaien, terwijl wij in het Westen hard aan het werk waren om de samenleving weer te heropenen na de corona pandemie. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn de gasprijzen geëxplodeerd tot een recordhoogte. In maart verbrak de Europese gasprijs het oude record door een stijging tot maar liefst 227 eurocent per megawattuur op de TTF.

De financiële gevolgen van deze stijgende gasprijzen zijn enorm. Dinsdag 8 maart heeft Glastuinbouw Nederland hierover overleg gehad met de ministeries van LNV en EZK. Hierbij moet duidelijk gemaakt worden dat de toekomst van de glastuinbouw in gevaar is. Wij hopen op extra overheidssteun om de financiële situatie van telers iets draaglijker te maken. Graag houden ook wij je hierover op de hoogte.

Tuinbouwondernemers zitten met hoge kosten voor gas en energie, waardoor het vrijwel niet langer rendabel is om te telen. Wij hebben zelfs gezien dat telers afgelopen winter ervoor gekozen hebben hun kas ‘koud te laten staan’. Veel telers maken gebruik van een WKK, waarbij gas wordt omgezet in warmte, elektriciteit en CO2. Hiervoor wordt vaak vooraf gas ingekocht. Nu de prijs van gas zo gestegen is, is het voor sommige telers rendabeler om hun gas te verkopen en alle werkzaamheden in de kas stil te leggen. Natuurlijk is dit een bizarre situatie, maar kan dit ook langdurige of onomkeerbare gevolgen voor de sector hebben. 

Oplossing voor hoge gasprijzen in de glastuinbouw met LED verlichting

Veruit de meeste energie wordt gebruikt om gewassen te belichten. Steeds meer bedrijven in de glastuinbouw maken daarom de (gedeeltelijke) overstap naar LED. Deze vorm van belichten is namelijk dubbel zo efficiënt als ‘normale’ SON-T verlichting. Waar SON-T verlichting tot 1,7 fotonen per Watt produceert, gaat dat bij LED over 3,6 fotonen per Watt. Kortom, LED kan op lange termijn zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing op energie.

Het is belangrijk om tijdig na te denken over de overstap naar LED. Echter zijn voor veel ondernemers de hoge investeringskosten een drempel om de beslissing te maken.

De overstap op LED gaat niet zonder risico

Full LED is de toekomst, maar doordat er veel tuinders vandaag de dag inzetten op Full LED, zien wij dit ook zeker als een gevaar. Dit komt omdat er voornamelijk gekeken wordt naar de energiebesparing en nu, door deze hoge gasprijzen, minder naar de risico’s op de teelt. Het tandwiel in de kas gaat namelijk anders draaien omdat het gehele klimaat in de kas aan zal passen.

De integratie naar LED is een proces van trial en error voordat het succesvol resultaten zal opleveren in de kas. Voor de integratie van LED in de kas heeft Ledgnd het platform MyLedgnd ontwikkeld. Voordat er überhaupt LED wordt opgehangen in de kas, is het belangrijk om een 0 meting te doen op microklimaat niveau. Wanneer er in een later stadium LED wordt geïntegreerd in de kas, brengt het portaal inzichtelijk wat de klimatologische verschillen zijn zodat hierop valt te optimaliseren.

Hoe helpt Ledgnd de glastuinbouw met het efficiënt toepassen van LED?

Wilt u meer weten over LED of wilt u de overstap maken? Ledgnd is een merkonafhankelijke lichtspecialist die u graag van dienst wil zijn tijdens de aankoop van en de transitie naar LED. Samen kunnen wij met de juiste LED de groei van jouw gewas zo efficiënt mogelijk maken. Lees hier meer over onze werkwijze.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.