5 meest gebruikte multisensoren in de Glastuinbouw
De glastuinbouw heeft de afgelopen jaren een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt, met name door de toepassing van multisensoren in de kas. Deze veelzijdige meetinstrumenten kunnen meerdere parameters tegelijk registreren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂-gehalte en lichtintensiteit. Hiermee kunnen telers hun groeiomstandigheden voor gewassen nog nauwkeuriger monitoren en optimaliseren.
Tijdens gesprekken met telers krijgen we vaak de vraag welke multisensoren het meest geschikt zijn. Deze vraag is natuurlijk afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken en welke aspecten van het teeltproces je wilt verbeteren, bijvoorbeeld energieverbruik, watergift of gewaskwaliteit. Daarom zet ik in dit blogartikel de vijf meest gebruikte multisensoren in de kas op een rij.
In dit artikel bespreken we de volgende sensoren:
- Sendot Fotosynthese Efficiëntie Sensor
- Sigrow Soil Pro+ Sensor
- Sigrow Soil Air Pro+ Sensor
- Sigrow SiPixel Sensorr
- Quantified FireFly Sensor
De volgorde is willekeurig en vormt geen ranglijst.
Sendot Fotosynthese Sensor
De Sendot Fotosynthese Sensor geeft inzicht in de actuele fotosynthese-efficiëntie van de plant. Fotosynthese efficiëntie geeft aan hoe goed een plant het licht dat hij ontvangt omzet in suikers, de energiebron die hij nodig heeft om te groeien. Deze sensor meet naast fotosynthese-efficiëntie ook het PAR-niveau wat op het blad komt. Met deze combinatie kun je de groei van de plant adequaat volgen en bepalen wanneer de plant meer aan kunt en wanneer deze stress ervaart. Ook bij vergelijkingen tussen planten, verlichting, substraten, behandelingen, etc kun je duidelijk inzichtelijk maken welke plant de omstandigheden beter omzetten tot groei. Een duidelijke meerwaarde ten aanzien van het optimaliseren van de teelt en het behouden van een hoge kwaliteit.

Installatie van de Sendot Fotosynthese Sensor in de kas
De sensor heeft een clip met daaraan twee glasfibers. We raden aan om deze clip horizontaal op het jongst volgroeide blad (aan de bovenkant van het gewas) vast te klemmen, waar schaduwvorming van andere bladeren zo min mogelijk effect heeft. Hiermee krijg je betrouwbare data en kun je op weekbasis ook goed verschillen detecteren.
Analyseren van de data afkomstig van de Sendot Fotosynthese Sensor
De data van de sensor biedt gebruikers waardevolle inzichten. Als de fotosynthese-efficiëntie bijvoorbeeld laag is, kan dat duiden op stress door te veel licht, een tekort aan CO2 of een andere klimaatfactor die niet optimaal is ingesteld. Een hoge fotosynthese-efficiëntie daarentegen geeft aan dat de plant veel meer licht aan kan dat deze momenteel ontvangt. Door de gegevens goed te analyseren, kun je overbelichting voorkomen en de fotosynthese van de plant maximaal laten draaien, wat resulteert in een weerbaar gewas en veelal een hogere opbrengst en/of energiebesparing.
Met de Sendot Fotosynthese Efficiëntie Sensor kun je:
- De verlichtingsstrategie optimaliseren door gebruik te maken van realtime lichtbenuttingsinzichten van de plant.
- Plantstress verminderen door op de juiste momenten te schermen wanneer de plant het licht niet efficiënt kan omzetten in groei.
- Energiekosten verlagen door de verlichting beter af te stemmen op de werkelijke behoefte van de planten.
Lees meer over de toepassing fotosynthese efficiëntie:
Data uit de Kas – Fotosynthese Efficiëntie deel 1 over de basis
Data uit de Kas – Fotosynthese Efficiëntie deel 2 over de nachtwaarde
Sigrow Soil Pro+ Sensor
De Sigrow Soil Pro+ is een sensor die zowel bodem als klimaatgegevens meet. Voor de bodem meet hij het vochtgehalte (VWC), de elektrische geleidbaarheid (EC) en de temperatuur in de bodem. Daarnaast registreert hij klimaatparameters zoals PAR, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
Lichtmetingen:
- Fotosynthetisch Actieve Straling
- Dagelijkse Licht Integratie
Luchtmetingen:
- Lucht- en dauwpunttemperatuur
- Relatieve Vochtigheid
- Absolute Vochtigheid
- Vocht deficiet
- Dampdrukdeficiet
Bodemmetingen:
- Bodem EC
- Bodemvocht

Installatie van de Sigrow Soil Pro+ Sensor in de kas
Om de bodem te meten is het belangrijk dat de probe met de drie pinnen geplaats wordt in de wortelzone. Bovengronds is het aan te raden de sensor op een statief te plaatsen, zodat de behuizing boven het bladerdek komt te staan. Door de driemeter lange kabel is er voldoende bereik om de sensor bovengronds op de juiste manier te installeren. Zorg ervoor dat het zonnepaneel voldoende zonlicht krijgt zodat de batterij zich kan opladen.
Analyseren data afkomstig van de Sigrow Soil Pro+ Sensor
De data van de Soil Pro+ maken het mogelijk om verbanden te leggen tussen bodem- en klimaatomstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe bodemvocht en EC elkaar beïnvloeden, wat helpt bij het optimaliseren van watergift en bemesting. Tegelijkertijd geven temperatuur- en PAR-waarden inzicht in de interactie tussen bodem- en luchtomstandigheden en de plantontwikkeling.
Met de Sigrow Soil Pro+ Sensor kun je:
- Waterbeheer optimaliseren door nauwkeurige metingen van bodemvocht.
- De gewasgezondheid verbeteren door stressfactoren in zowel bodem als klimaat te detecteren.
- Efficiënter bemesten door inzicht in de EC-waarden van de bodem.
Sigrow Air Pro+
De Sigrow Air Pro+ richt zich volledig op het meten van luchtparameters in de kas. Deze sensor meet PAR, temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2 concentraties. Dit biedt een compleet overzicht van de atmosferische omstandigheden in de kas die direct van invloed zijn op fotosynthese en de algemene plantgezondheid.
Lichtmetingen:
- Fotosynthetisch Actieve Straling
- Dagelijkse Licht Integratie
Luchtmetingen:
- Lucht- en dauwpunttemperatuur
- Relatieve Vochtigheid
- Absolute Vochtigheid
- Vocht deficiet
- Dampdrukdeficiet
- CO2 concentratie

Installatie van de Sigrow Air Pro+ Sensor in de kas
De Air Pro+ dient horizontaal gemonteerd te worden. Deze kan geplaatst worden op de plek naar interesse. Vaak wordt deze op kophoogte van het gewas gemonteerd te worden, ook wel het microklimaat genoemd. Er wordt ook soms de vergelijking gemaakt met het macroklimaat van de kas, dan wordt de Air Pro+ gemonteerd een meter of twee boven het gewas. Als laatst kan er ook een derde sensor midden het gewas geplaatst worden om daar de luchtcondities te meten en ook de geabsorbeerde PAR van het gewas in kaart te brengen. Vaak wordt de Air Pro+ en andere Sigrow sensoren gemonteerd met een magnetische sensor houder van Sigrow
Analyseren van de data afkomstig van de Sigrow Air Pro+ Sensor
De data van de Air Pro+ geven een gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit in de kas. Hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld wijzen op een risico op schimmels, terwijl een te lage luchtvochtigheid planten uitdroogt. CO2 metingen zijn cruciaal om te beoordelen of planten voldoende toegang hebben tot deze essentiële fotosynthesebouwstof. Door deze gegevens te combineren, kunnen je het klimaat in de kas optimaliseren.
Met de Sigrow Air Pro+ Sensor kun je:
- De fotosynthese maximaliseren door CO2 niveaus te optimaliseren.
- Klimaatstress minimaliseren door luchtvochtigheid en temperatuur nauwkeurig te reguleren.
- Energie besparen door klimaatbeheersing efficiënter te maken.
Sigrow SiPixel Sensor
De Sigrow SiPixel meet verschillende variabelen: licht, lucht en plant-IR.
Lichtmetingen:
- Fotosynthetisch Actieve Straling
- Dagelijkse Licht Integratie
Luchtmetingen:
- Luchttemperatuur
- Dauwpunt
- Relatieve Vochtigheid
- Absolute Vochtigheid
- Vocht deficiet
- Dampdrukdeficiet
Plantmetingen:
- Bladtemperatuur
- Dampspanningstekort
Installatie van de Sigrow SiPixel Sensor in de kas
De Sipixel wordt maximaal een halve meter boven het gewas gemonteerd. De bladtemperatuursensor wordt gericht op het gewas, dit kan een blad, bloem of kop zijn. De bladtemperatuursensor heeft een afstand tussen de 5 en 10 cm nodig, hoe verder weg des te groter het gebied die de sensor meet.
Analyseren data afkomstig van Sigrow SiPixel Sensor
Met de plant-IR gegevens kun je de gezondheid van het gewas monitoren door te kijken naar de bladtemperatuur. Een te hoge bladtemperatuur kan wijzen op hittestress, terwijl een lage temperatuur duidt op suboptimale opname van licht of vocht. Door deze gegevens te combineren met PAR en relatieve luchtvochtigheid, kun je beter inspelen op de behoefte van de planten en stress verminderen.
Met de Sigrow SiPixel Sensor kun je:
- Hittestress voorkomen door de bladtemperatuur continu te monitoren.
- De lichtomstandigheden optimaliseren door te analyseren hoeveel PAR door het gewas wordt gebruikt.
- Gewasgezondheid verbeteren door het klimaat rond de plant nauwkeurig te regelen.
Quantified Firefly Sensor
De Quantified FireFly is een sensor die meerdere meetopties biedt en te koppelen is met diverse externe sensoren. De FireFly sensor heeft opties voor: PAR, temperatuur, barometrische druk en relatieve luchtvochtigheid. De sensor is verder uit te breiden met exterene sensroen als: Bodemvocht (VWC), bodem-EC, bodemtemperatuur, plant-IR en CO2.

Installatie van de Quantified FireFly Sensor
De installatie gaat als volgt: na het activeren van de gateway (centraal verbindingsstation op 4G of ethernet kabel) koppelt de FireFly automatisch na het resetten met het meegeleverde een magneetje. De FireFly zendt de meetdata iedere 5 minuten naar het MyLedgnd platform.
Analyseren data afkomstig van de Quantified Firefly Sensor
Met de data van de FireFly kun je zowel de klimaat- als bodemomstandigheden in je kas analyseren. De combinatie van klimaat-, CO2- en bodem / substraat metingen helpt je om interacties tussen licht, lucht- en bodemparameters te begrijpen, bijvoorbeeld hoe de luchtvochtigheid de wateropname van het gewas beïnvloedt.
Met de Quantified FireFly Sensor kun je:
- Een compleet beeld krijgen van zowel het kasklimaat als de bodem/substraat condities.
- Energiekosten verlagen door belichting en ventilatie af te stemmen op de daadwerkelijke behoefte van het gewas.
- Flexibele en specifieke data verzamelen, dankzij de modulaire uitbreidingsmogelijkheden.
Nieuwe artikelen

GreenTech Amsterdam 2025
Van 11 tot en met 13 juni 2025 staat de RAI Amsterdam volledig in het teken van GreenTech, hét internationale platform voor tuinbouwtechnologie. Professionals uit de hele wereld komen hier samen om te…

LichtWijs Lichtsymposium
Op donderdag 9 mei 2025 vindt in de Machinezaal van het Thermotechnisch Instituut in Heverlee (België) het LichtWijs-evenement plaats. Deze kleinschalige vakbeurs is dé plek voor telers, adviseurs en…

EG-subsidie 2025: De veranderingen van dit jaar op een rij
De glastuinbouw blijft volop in beweging, en dat geldt ook voor de subsidieregelingen. Op 18 maart is in de Staatscourant de nieuwe openstelling van de EG-subsidie bekendgemaakt, inclusief de wijzigin…
Lees verder

Data uit de kas: FE in de Tomaten Teelt – Deel 4
In de zoektocht naar optimalisatie in de glastuinbouw speelt fotosynthese-efficiëntie (FE) een cruciale rol. In dit artikel richten we ons op een case uit de tomatenteelt. Er wordt onderzocht hoe aanp…

LED-verlichting kopen? Dit is waar het vaak misgaat
De folders zien er gelikt uit. Grafieken die 20% meer productie beloven, armaturen met futuristische namen en kleuren die zouden zorgen voor magische groei. Maar elke kas is anders, wat bij een colleg…

Maak slimme keuzes bij de aanschaf van LED-verlichting in de kas
Als je wilt verduurzamen of je gaat een nieuwe kas bouwen dan komt LED-verlichting al snel in beeld. Met LED krijg je meer controle over je lichtstrategie, je gaat energie besparen en je bent in staa…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.