Skip to main content
Begrippen

Efficiëntie – μmol/watt

Het gaat niet alleen om de lichtopbrengst, maar ook om de verhouding tussen opbrengst (licht) en verbruik (watt/joule). Hoe hoger de output en hoe lager het verbruik, hoe efficiënter de LED. Hoeveel licht een LED module kan produceren hangt ook af van de levensduur, kleurechtheid en kleurkwaliteit. De term efficiëntie komt oorspronkelijk uit de traditionele verlichtingsmarkt en is voor de tuinbouw veranderd van lumen/watt in P.A.R. μmol/watt.

De norm houdt een kern van waarheid in maar is grotendeels een marketingverhaal geworden omdat bepaalde spectra voor de hoogste efficiëntie worden gemaakt maar wetenschappelijk niet in overeenstemming zijn met de resultaten van de planten en/of verschillende teeltdoelen. De hoogste efficiëntie kan worden bereikt wanneer het rood-blauwe spectrum wordt toegepast. Het is ook bewezen dat dit niet voor elk gewas het beste spectrum is.

Bekijk hier onze video over de efficiëntie – μmol/watt:

Vragen hierover? Neem gerust contact op met één van onze Ledgnd’s!

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.