Skip to main content
Begrippen

P.A.R. (Fotosynthetisch Actieve Straling)

Wat is Fotosynthetisch Actieve Straling?

Planten en mensen hebben een heel andere kijk op licht. Mensen kijken vooral in het midden van het spectrum. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de term lumen, een term die gebaseerd is op het model van het menselijk oog en hoe sterk het licht wordt weergegeven voor het menselijk oog. De boog laat zien dat mensen veel gevoeliger zijn voor groen licht dan voor blauw of rood. Planten bekijken dit op een heel andere manier. Planten zijn gevoeliger voor blauw en rood licht om de fotosynthese te stimuleren. P.A.R. staat voor fotosynthetisch actieve straling en is te vinden van blauw (400nm) tot rood (700nm). P.A.R. geeft in feite aan welk soort licht nodig is om de fotosynthese te realiseren. De hoeveelheid en spectrale lichtkwaliteit van het P.A.R.-licht is belangrijk om te overwegen voor je verlichtingsoplossing.

Hoe meet ik P.A.R.?

P.A.R. gaat over de range van 400-700nm. De eenheid die gemeten wordt binnen P.A.R. zijn fotonen uitgedrukt in micromol per seconde (μMol/s). Het meten van de het aantal fotonen binnen P.A.R. is mogelijk met een kwantumsensor en kan, in combinatie met een lichtmeter, de directe lichtintensiteit op het gewas meten. Het is ook mogelijk om de cumulatieve lichtintensiteit te meten met een datalogger. Op die manier heb je een verslag van de hele dag. Wij noemen dit DLI.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.