Skip to main content
Nieuws

Slimme sensoren vinden haar weg naar het innovatieve LED-optimalisatie portaal MyLedgnd.

Ledgnd en PhenoVation schudden elkaar de hand en gaan de samenwerking aan voor een module in MyLedgnd. Door deze krachtige samenwerking, kunnen LED-armaturen worden gestuurd door te “luisteren” naar het gewas. Een camerasysteem van PhenoVation meet de fotosynthese efficiëntie van het gewas en communiceert dit direct met het LED-optimalisatie portaal MyLedgnd. MyLedgnd is ontwikkeld door de merkonafhankelijke LED-experts van Ledgnd en maakt de implementatie van (Full) LED mogelijk in kas. Zo kan een teler met resultaatzekerheid de overstap maken naar LED.

De lichtbenuttingsefficiency

 ‘’Middels de vele sensoren van PhenoVation en de voorspellingen uit de analytische groeimodellen van MyLedgnd kan er gekeken worden naar de lichtbenuttingsefficiëntie van het gewas. De lichtbenuttingsefficiëntie is een belangrijke factor om rekening mee te houden om te bekijken hoe efficiënt de plant fotonen omzet in groei. Dit kan afhankelijk zijn van het gewas, de kleur van de LED’s maar ook het klimaat. Door de samenwerking met PhenoVation kunnen wij gaan werken aan oplossingen als dynamische sturing en het dimmen van LED-armaturen. “De verwachting is dat de gewasresultaten verbeterd kunnen worden met een forse energiebesparing door alleen te belichten wanneer het gewas het licht efficiënt gebruikt.” Vertelt Ramón van de Vrie, directeur van Ledgnd.

Programmering per gewas en per teeltfase

Aan de hand van de data van de sensoren programmeren we dynamische kleursturing bij verschillende fases van het gewas. PSS, de fytochroom balans (rood/verrood verhouding), zal hierbij een sleutelrol spelen, waardoor wij juist planten kunnen sturen naar vegetatieve of generatieve fases’’.  

“Full-LED biedt veel mogelijkheden”

Met full-LED zijn er veel mogelijkheden, dit wordt nog altijd niet optimaal toegepast. Aan de hand van de data van slimme sensoren kunnen wij tot een optimale programmering van de lampen komen waardoor er geen energie wordt verloren aan inefficiënte belichting.  Door middel van deze samenwerking kunnen wij alle vormen van belichting, inclusief zonlicht, optimaal benutten.

De volgende stap in assimilatiebelichting

De volgende stap van assimilatiebelichting zien wij in full-LED-installaties. Het is van belang dat de mogelijkheden met LED benut gaan worden. Het dimmen van verschillende kleuren LED’s om levensduur te verlengen maar ook om energie te besparen met resultaat behoort tot deze volgende stap.

Ben je bezig met LED en denk je eraan om de volgende stap in assimilatiebelichting te maken? Contacteer ons en wij helpen jou aan de hand van onze merkonafhankelijke visie. Dit in combinatie met de kracht van data maakt uw belichtingsstrategie, een strategie met resultaat!

Ledgnd B.V.
Cypresbaan 16
2908 LT te Capelle aan den IJssel
Info@ledgnd.com
+31(0)113 40 50 39
Ledgnd.com

PhenoVation B.V.
Agro business park 69-73
6708 PV Wageningen
Phenovation.com

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.