Skip to main content
Nieuws

De Waarde van Verificatie door Derden voor Tuinbouwverlichting | Reactie Ledgnd op Urban AG News

In een artikel op Urban AG News wordt het toenemende belang en de waarde van verificatie door derden voor tuinbouwverlichting toegelicht. Graag willen wij als Ledgnd hierop reageren. Volgens een rapport van het US Department of Energy’s Office of Energy Efficiency and Renewable Energy zal het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Amerikaanse tuinbouwverlichtingsinstallaties naar verwachting jaarlijks met 15 tot 25 procent toenemen. De stijging van het elektriciteitsverbruik komt op een moment dat de VS probeert de koolstofuitstoot te verminderen en de doelstellingen inzake energiebesparing te halen. Verscheidene Amerikaanse staten hebben al doelstellingen vastgesteld om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen en zo de klimaatverandering tegen te gaan. In Massachusetts bijvoorbeeld is een wet aangenomen die de staat ertoe verplicht de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990.

Efficiëntie van LED

Vanwege deze wetten stappen veel telers over van ouderwetse verlichting op de modernere LED-verlichting.  LED’s zijn veel efficiënter dan de ouderwetse tegenhangers en zijn effectiever voor het telen van verschillende soorten gewassen. Bovendien krijgen de landbouwers dankzij vastgestelde benchmarks in de horticulture-sector de garantie dat de verlichting van hoge kwaliteit is, vele jaren meegaat en dus de investering waard is.

De meeste verlichtingsarmaturen op de markt ondergaan strenge inspecties door gecertificeerde laboratoria. Deze inspecties hebben betrekking op de bedrading, de omgevingsomstandigheden, de bescherming tegen binnendringing, en de veiligheid van de werknemers in verband met langdurige fotobiologische blootstelling aan de ogen en de huid. In Nederland geeft de LB-norm een indicatie van de prestaties van de verlichtingsarmatuur over een bepaalde periode. De LB-norm test hoe lang een LED-armatuur meegaat en controleert de claims van fabrikanten over de efficiëntie van het armatuur. De verlichtingsarmaturen worden ook getest op specificaties zoals fotosynthetische fotonflux (PPF), ingangsvermogen (watt) en fotosynthetische fluxefficiëntie (PPE).

Toegevoegde waarde van Ledgnd

Al deze tests leveren veel informatie op. De niet-geïnformeerde lezer heeft echter niet veel aan deze informatie. Het vergt veel kennis en kunde om de beste lichtoplossing voor uw gewas te kiezen. Elk gewas is immers anders en heeft zijn eigen specifieke behoeften voor een optimale groei. Een ander aspect dat belangrijk is om te overwegen bij de overgang naar LED-verlichting is wat precies uw doelen zijn voor uw gewassen. Dit is waar Ledgnd om de hoek komt kijken! Met onze kennis van LED-verlichting en ons enthousiaste team vinden wij de beste lichtoplossing voor uw gewas. Ook helpen wij u uw teeltdoelen te bereiken! You grow crops, we grow light!

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.