Zuidgeest Delfgauw van SON-T naar LED
Begin van dit jaar investeerde telersvereniging Oxin Growers bij teler Zuidgeest Delfgauw in LED-verlichting. En met resultaat, want momenteel heeft het bedrijf drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput.
Zuidgeest Delfgauw is gespecialiseerd in de teelt van belichte hogedraad komkommers. Het familiebedrijf, dat 5 hectare groot is, oogst op jaarbasis zo’n 16 miljoen komkommers. Voorheen gebeurde die teelt onder Son-T, maar begin 2024 werd de overstap gemaakt naar LED-lampen. Daarbij werd de kwekerij geholpen door Ledgnd, de merkonafhankelijke led-adviseur voor de glastuinbouw. “We zagen door de bomen het bos niet meer”, zegt Mike Zuidgeest. “We wilden richting LED, maar de ene leverancier levert zoveel procent rood, zoveel procent blauw en zoveel procent groen, terwijl een andere leverancier het weer helemaal anders doet. Wij hebben bepaalde spectrums nodig die ze in de tomaten bijvoorbeeld niet nodig hebben, zoals verrood. Een komkommerplant zonder verrood licht groeit niet en strekt niet, daar heb je eigenlijk helemaal niets aan. Waar begin je dan? We wilden eigenlijk wel dimbaar licht, maar dat heeft wel weer een meerprijs. Daarnaast moet de efficiënte wel hoger zijn.”
Drie keer zoveel licht
Op advies van Ledgnd, die de kwekerij ook hielp bij de subsidieaanvraag, werd toch gekozen voor lampen met dimbaar verrood licht en daar is Zuidgeest erg tevreden over. “De Son-T lampen gingen naar ongeveer 75 micromol na vijf jaar. Toen we deze LED-lampen ophingen gingen we opeens naar 200 micromol op de PAR-meter. Dat is bijna drie keer zoveel licht met dezelfde stroominput! En binnen drie tot vier dagen gingen de planten groeien en kwamen de vruchten er ‘als een jekko’ vanaf. Eigenlijk is het sindsdien niet meer gestopt.” Nu de eerste oogstronde sinds de installatie van de LED-lampen achter de rug is, kan Zuidgeest niet anders dan positief zijn. “We hebben eigenlijk geen teeltproblemen gehad en krijgen richting de zomer meer zonlicht, dus zou het alleen maar nóg makkelijker moeten worden.” Bovendien is de snelheid in de plant weliswaar gelijk gebleven na de overstap van Son-t op LED, maar de kwekerij kon eerder meer stengels per vierkante meter neerzetten. “Volgend jaar willen we daarom nog eerder meer planten per vierkante meter neerzetten en nog vroeger oogsten.”
Nieuwe artikelen
Gasprijzen in de glastuinbouw: ontwikkelingen 2022-2024 & 2025
De periode tussen 2022 en 2024 is voor de glastuinbouw in Nederland en Europa een uitdagende tijd geweest, vooral wat betreft energieprijzen. Gas blijft een cruciale kostenpost voor de sector. In dit…
Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 3 MyLedgnd Innovaties
In deel 3 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel over de nieuwste innovaties binnen MyLedgnd, zoals de implementatie van een gamification-element waarmee gebruikers dagelijkse scores kunnen ontva…
Drieluik: Toekomst van de glastuinbouw – Deel 2 Innovatieve technologieën
In deel 2 van dit drieluik vertelt Maarten van Bemmel hoe MyLedgnd met slimme technologie en sensoren telers helpt hun kassen beter te beheren. Hij legt uit hoe het platform ingewikkelde data begrijpe…
Lees verder
Data uit de kas: PAR
In dit artikel richten we ons op de fotosynthetisch actieve straling (PAR), een belangrijke factor voor gewasgroei. PAR beschrijft de hoeveelheid licht die beschikbaar is voor fotosynthese, gemeten in…
5 meest gebruikte sensoren in de glastuinbouw
De glastuinbouw heeft de afgelopen jaren een enorme technologische vooruitgang doorgemaakt, met name door de toepassing van sensoren in de kas. Deze sensoren stellen telers in staat om de groeiomstand…
Data uit de kas: RTR
In de glastuinbouw is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen licht en temperatuur om optimale groeiomstandigheden voor de gewassen te creëren. In dit artikel bekijken we een recente casus…
Benieuwd geworden?
Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.