Skip to main content
Nieuws, Subsidie en regelgeving

Verheldering op LED subsidie in de glastuinbouw

Dit artikel is niet geheel actueel. Bekijk ons recente artikel en video over de EHG-regeling van 2022.

Vanuit de Nederlandse klimaatopdracht zijn ook voor de Glastuinbouw diverse subsidieregelingen ter ondersteuning van investeringen in een duurzame bedrijfsvoering. Naast subsidie leveren deze investeringen ook een energiebesparingsvoordeel op ten opzichte van de traditionele bedrijfsmiddelen. Op het gebied van LED verlichting in de Glastuinbouw informeren we jou over de volgende regelingen:

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale regeling waarbij 45% van het investeringsbedrag kan worden afgetrokken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Indien uw onderneming geen winst maakt is het ook mogelijk om het voordeel te verrekenen met voorgaande of volgende jaren. Het gemiddelde netto voordeel is 11%. Om voor subsidie in aanmerking te komen is het van belang om binnen 3 maanden na het aangaan van de aankoopverplichting de subsidieaanvraag in te dienen.

Specifiek voor de LED investeringen binnen de glastuinbouw komen onder bepaalde voorwaarden de volgende bedrijfsmiddelen in aanmerking

  • besparingssysteem voor verlichting
  • LED-buis systeem
  • LED-verlichting
  • Belichtingssysteem voor tuinbouwgewassen

Naast het LED verlichtingssysteem is het ook mogelijk om het maatwerkadvies mee te nemen in de subsidieaanvraag. Ons projectadviesboek is voor 45% subsidieerbaar. 

Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG)

Naast de fiscale regeling worden komende periode de details van de EHG regeling verder uitgewerkt. Deze EHG regeling (Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie Glastuinbouw) subsidieert onder andere de vervanging van SONT verlichting door full spectrum LED-verlichting met gelijke lichtopbrengst. Meer informatie over deze regeling volgt nog.

Efficiëntie

Bij de subsidie voor het belichtingssysteem voor tuinbouwgewassen is er een eis gesteld van een minimale efficiëntie van 2.75 micromol per watt. De meeste armaturen voldoen aan deze waardes. Armaturen met een full spectrum (zonnespectrum) scoren in de meeste gevallen ook boven deze efficiëntie.

Projectadvies

Ons projectadviesboek is ook voor 25% subsidieerbaar. In dit advies vergelijken wij partijen met elkaar en kan je zien welke verlichtingspartij het beste aansluit op de behoeftes.

Wil je meer informatie over subsidie met betrekking tot jouw kasverlichting? Of heb je laatst een belichtingsaankoop gedaan en ben je benieuwd of je in aanmerking komt?

Belangrijk: iedere subsidieaanvraag is maatwerk. Alles in dit artikel betreft een advies en kunnen geen rechten ontleend worden.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.