Skip to main content
Nieuws

Ledgnd reageert op artikel Goedemorgen Potplant: “LED in opmars maar wel in combinatie met HPS”

Uit een onderzoek uitgevoerd door Hortilux blijkt dat wel 87% van de telers overweegt om in de toekomst over te stappen op LED- groeilicht. Hortilux heeft in een onderzoek van 130 respondenten ondervonden dat de meeste telers een voorkeur geven aan LED in combinatie met HPS. De reden die hiervoor is gegeven is als volgt: ‘’De meeste telers willen echter niet alléén investeren in LED, maar geven de voorkeur aan een combinatie van LED en HPS. De prijs speelt hierbij een belangrijke rol; een groot aantal respondenten geeft aan dat een lagere prijs hen over de streep kan trekken om (helemaal) over te stappen naar LED. Daarnaast is in sommige teelten ook warmte nodig en kunnen medewerkers zich beter oriënteren bij HPS-groeilicht. Maar ook meer kennis over de (juiste) inzet van LED, meer bewezen resultaten, duurzaamheidswinst en een hoger rendement uit investeringen, kunnen volgens respondenten helpen bij de keuze om (helemaal) over te stappen naar LED.’’ aldus (Goedemorgenpotplant, 2020).

Is een full led oplossing nog een brug te ver?

Ledgnd, als merkonafhankelijke lichtspecialist in de horticulture sector, kan beamen dat inderdaad prijs, warmte, scouting in het gewas en rendement belangrijke factoren zijn bij de overstap naar LED. Afhankelijk van de teeltdoelen, gewaseigenschappen en return on investment wordt er een keuze gemaakt om voor een full led oplossing te kiezen of een combinatie met HPS. Voor veel telers zijn full led oplossingen nog een brug te ver naar het onbekende. Spectra mogelijkheden en uitwerking op het gewas, output, DLI (dagelijkse licht gemiddelde) en warmtestraling zijn de vraagstukken die beantwoord zullen moeten worden. Om antwoord te kunnen geven op deze vragen is maatwerk per project vereist. Ledgnd heeft haar eigen testset ontwikkeld om hier antwoord op te krijgen per individuele casus.

Wat is voor mij de ideale output?

Hortilux geeft in het artikel van goedemorgenpotplant aan dat zij een efficiency van 3.5 umol/watt hebben wat twee keer zo hoog is vergeleken met de efficiency van een HPS-lamp. Met een mediumpower lamp is het behalen van deze efficiency inderdaad goed mogelijk. Mediumpowerlampen hebben echter voordelen en nadelen. Afhankelijk van de situatie, gewas en teeltdoelen van de teler kan dit de juiste oplossing zijn voor een teler. Alternatieve oplossingen kunnen ook zijn low power, medium power of high power armaturen. Ledgnd adviseert u graag welke belichtingsoplossing – en waarom – het beste past bij uw unieke situatie.

Ook hangt de efficiency erg samen met welk spectrum gebruikt wordt. Deze keuze wordt beïnvloed door de gestelde teeltdoelen, de productieperiode en het type gewas. De term efficiency is veel minder van toepassing als je kijkt naar de werkelijke teeltdoelen van de teler en is lijkt voor een groot deel een marketingterm geworden. Meer informatie hierover zal binnenkort verschijnen op de website en social media van Ledgnd met een video waar Ledgnd uitlegt wat deze efficiency precies inhoudt.  

Dit was een reactie van Ledgnd op: https://www.goedemorgenpotplant.nl/potplanten/nieuws/led-in-opmars-maar-wel-in-combinatie-met-hps/

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.