Skip to main content
LED

Is dynamische sturing de volgende stap voor LED?

Wat is dynamische sturing bij LED?

Orchideeën kweker Jan heeft een Hybride-LED installatie gekocht met 5% blauwe en 95% rode LED’s met een rendement van 3,2 micromol/Watt. Hij geeft standaard 16 uur per dag licht aan zijn gewas. In de meetgegevens zien we dat het rendement van de fotosynthese na 13 uur afneemt. Dat betekent dat 20% van het energiegebruik minder efficiënt is. Hoewel Jan heeft gekozen voor een spectrum met een hoge efficiëntie van 3,2 micromol/Watt, is dit minder efficiënt als je kijkt naar de lichtbenuttingsefficiëntie van het gewas.

Wat is de lichtbenuttingsefficiëntie?

De lichtbenuttingsefficiëntie is een belangrijke factor om rekening mee te houden om te bekijken hoe efficiënt de plant fotonen omzet in groei. Dit kan afhankelijk zijn van het gewas, de kleur van de LED’s maar ook het klimaat. Dit alles kom je te weten door te meten wat optimaal is voor het gewas en wat het beste rendement geeft op jouw investering. Een manier om een optimaal lichtgebruik te realiseren is dynamische sturing door het afzonderlijk dimmen van de verschillende kleuren LED’s in een armatuur.

Door het toepassen van dynamische sturing zien we een directe kostenstijging van 15-20% per armatuur. De dynamische sturing wordt geprogrammeerd op basis van de specifieke behoeftes van het gewas in jouw kas. Daarom is het van noodzaak dat je de juiste sensoren installeert in jouw kas. Deze informatie kan je vervolgens zien in MyLedgnd.

Levert dynamische sturing bij LED mij een goed rendement op?

Dynamische sturing van groeilicht heeft veel voordelen voor het gewas en je portemonnee.

  • Bespaar energie en verleng de levensduur van de LED
  • Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht met totaal spectraal inzicht
  • Realiseer consistentere gewasresultaten
  • Optimaliseer en herken patronen; bijvoorbeeld meer blauw licht in de ochtend of rood tot verrood verhouding kijkend naar PSS: de phytochrome balans
  • Een gewas specifiek lichtrecept geeft je gewas waar het om vraagt op het juiste moment
  • Snel aanpassen aan veranderende weersomstandigheden
  • Leer samen met onze experts meer over je eigen gewas

Door de verlichting te programmeren op basis van de gegevens in de kas, zetten we het volgende niveau van duurzaam licht in de glastuinbouw neer. Het geeft optimale resultaten met het minste energiegebruik voor belichting. In onderzoeken zien we dat dynamische aansturing van LED’s opbrengstverhogingen van 10% en een netto energiebesparing van 30% heeft opgeleverd.

Neem contact op met Ledgnd als je meer in wilt weten over dynamische sturing in jouw kas. Laat je gegevens achter via het contactformulier of stuur ons direct een mail op info@ledgnd.com. Bellen kan uiteraard ook op +31 (0) 113 40 50 39.

Benieuwd geworden?

Benieuwd naar wat Ledgnd voor jou kan betekenen? Laat dan je telefoonnummer achter – nemen wij zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend informatie gesprek.